DELA

Bara det mest akuta fixas på ÖHS

Sedan tio år tillbaka fixas bara det mest akuta på Övernäs högstadieskolas byggnad.
Problemet är att mycket börjar bli verkligt akut – inte bara de ruttnande takbalkarna utan också rör- och elsystemen.
Lars Eklund har tillträtt posten som fastighetschef i Mariehamn rätt nyligen., men han har redan hunnit märka att skolbyggen tenderar att skjutas framåt i tiden i konkurrensen med andra projekt.
– Det tog många år innan beslutet fattades om den pågående ombyggnaden av Ytternäs skola. Nu byggs matsalen och köket ut och till nästa läsår ska skolan byggas ut med fyra nya klassrum.
Också han har uppfattningen att nya Övernäs högstadieskola står i tur när Trobergshemmet är klart.
– Under de senaste tio åren har bara det mest akuta gjorts i väntan på nybygget.

Stora saker
Det är mycket som borde åtgärdas: Ventilationssystemet borde bytas ut, vattenrören som är ingjutna i golven kan springa läck när som helst, asbest finns i rörisoleringar i källaren, elsystemet fyller inte dagens krav på säkerhet. Asbest kan också finnas i gamla golvmattor.
Rörläckage är skräckscenariot.
– Om det skulle hända så måste skolan utrymmas. Då blir det stora problem.
Men taket ramlar i alla fall inte ner över elever, lärare och andra som jobbar i skolan, förutspår han – tack vare stålförstärkningarna som gjordes i slutet av 1990-talet.
– Limbalkarna bör upp hela taket, och utan förstärkningar så hade det funnits risk för takras. Det är märkligt att man lämnade balkändarna så oskyddade. Med ett litet skärmtak ovanför så hade det fungerat utmärkt.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax