DELA

Badhustrappa doneras till Sjöfartsmuseet

En spiraltrappa som ursprungligen fanns i det gamla badhuset doneras av Eckerölinjen till Sjöfartsmuseet. Trappan har sedan 1940-talet funnits på Algots varv.
Att trappan nu får ett nytt hem betyder att den kommer att finnas bara hundra meter från sin ursprungliga plats i badhuset.
Algots varv har slutat sin verksamhet och i samband med flyttbestyren har man bestämt att både den gamla spiraltrappan som lett upp till vinden och en borr skall skänkas till Sjöfartsmuseet. Spiraltrappan kommer ursprungligen från det gamla badhuset som låg där Pub Bastun i dag ligger.
– Ursprungligen fanns det två trappor, men den andra trappans öde är okänt. Algot Johansson kom säkert över trappan i något skede och behövde den till vinden, säger Håkan Lindberg som ansvarar för nedmonteringen av varvet.


Behov finns
Trappan monteras nu ner, bit för bit, och skall flyttas till Sjöfartsmuseet. Där kommer den att användas i utbyggnaden som beräknas bli klar i början av 2009.
– I ritningarna finns det inplanerat en spiraltrappa mellan nedre västra galleriet och det rum som byggs till. Där kommer nu den här trappan att placeras, säger Hanna Hagmark-Cooper, museichef på Sjöfartsmuseet.


Gedigen
Trappan är numera blåmålad men var ursprungligen omålad. Den är gedigen i gjutjärn och än så länge vet man inte hur länge det tar att montera ner den.
– Det beror på hur hårt muttrarna sitter, säger Håkan Lindberg som inte hittat några skavanker på trappan.
Samtidigt doneras också en borr till Sjöfartsmuseet. Borren har varit med ända sedan varvet byggdes 1941 och har använts ända fram till nu.
– Borren var säkert modern för 65 år sedan och har fungerat hela tiden, säger Håkan Lindberg.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax