DELA

Både Briljanten och Nya apoteksgården byggs

Moget folk med pengar vill bo centralt i stor lägenhet – och helst högt uppe.
Den slutsatsen kan man dra av förhandsbokningarna av lägenheter i Briljanten och Nya apoteksgården i Mariehamn.
Bostadsaktiebolaget Briljanten planerar att bygga 40 lägenheter på Östra Esplanadgatan nära St Görans kyrka. Målet var, när projektet presenterades i början av hösten, att få hälften av lägenheterna förhandsbokade innan man med säkerhet kunde säga att bygget blir av.
– Nu har vi handpenning på nitton av de 20 lägenheter som vi behöver ha sålda, berättar Erik Sundblom vid Ålands bygg som ska uppföra husen.

Byggstart nästa år
Främst är det stora lägenheter, fyra rum och kök på 100 kvadratmeter, som har sålts för 370.000 euro. Priset på en 48 kvadratmeter stor enrummare med kök är 172.000 euro. Bolagsvederlaget beräknas till 2,80 euro per kvadratmeter och månad.
När tillräckligt antal lägenheter har sålts inleds detaljplaneringen, bland anat med inlämning av bygglovsansökan.
Byggstart blir det nästa år.
– Det börjar bli bråttom för dem som är intresserade men som har tvekat, säger han.
I huset kommer olika servicefunktioner att ingå, till exempel gemensam matsal, bibliotek och festsal. En del av lägenheterna ska hyras ut, är det tänkt. Lägenheterna säljs via Lyyskis fastigheter.

Målet nått
Också Bostads ab Nya apoteksgården har lockat köpare till de sammanlagt 30 lägenheterna.
– Målet var att få förhandsbesked om köp av något fler än hälften av lägenheterna. Det målet har vi nått, konstaterar projektledaren Erik Hjärne.
Huset mot Norragatan blir fem våningar högt och gårdshuset byggs i sex våningar.
– Intresset för lägenheterna högst uppe har varit störst.
Husen är handikappanpassade och är naturligtvis utrustade med hissar, även om något regelrätt äldreboende inte eftersträvas.
– Men man kan nog säga att de som förhandsbokat lägenheterna är i mogen ålder, säger mäklare Roger Karlsson på Fastighetskonsult som säljer bostäderna.

Garage under
Priserna ligger ungefär i samma klass som för Briljanten. För en etta på 37 kvadratmeter i Nya apoteksgården får man betala 130.000 euro – något mera ju högre upp i huset lägenheten ligger – och för en fyrarummare på 107 kvadratmeter är priset 364.000 euro.
Byggstarten beräknas ske vid årsskiftet och offerter har begärts in.
Under husen byggs garage i båda fallen.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax