DELA

Både bilfritt och folkfritt på bilfri dag

Musikuppträdande, fågelskrämstillverkning, loppmarknad och miljökampanj – det hände mycket på stan i lördags. Men helgens många evenemang runt om på Åland gjorde att många valde bort centrum och det bilfria jippot där. Men vad gör det när de som var där var nöjda?
Nästan hela centrumdelen av Torggatan hölls stängd i lördags under under bilfria dagen. Från Ålandsbanken till Pub Ettan ringlade långa rader av loppisstånd som dignade av allehanda fynd.
Vid ett av stånden står Estera Jurgutyte med en stor påse loppisfynd.
– Jag har en son på tre år och är mest på jakt efter kläder och leksaker till honom. Jag har hittat riktigt fina saker och är jättenöjd.
Det är bilfria dagen i dag. Har du lämnat bilen hemma?
– Nej… Faktiskt inte. Det hade varit så svårt att få med sig alla saker man handlar på cykel, jag har till exempel köpt en stor bilstol som nog varken ryms på pakethållaren eller i cykelkorgen.
– Men normalt cyklar jag rätt ofta. Jag försöker använda cykeln så ofta som möjligt.

Tomt på folk
Också gatorna kring Emmausområdet var stängda för biltrafik och utanför Ömsen bjuder Musikinstitutets trollklädda elever på musikalframträdande specialskrivet för just det tillfället. Lite längre upp har politikerna samlats med tält och ballonger och godis och försöker locka folk att lyssna på vackra ord om miljön. Men speciellt mycket folk syns inte till.
– Det är nog lite mindre än vanligt, medger Lotta Jakobsson vid Agenda 21.
Att bilfria dagen sammanfaller med att gårdarna runt om på Åland firar skördefest, att det är internationell hundutställning i Eckerö och fiskemarknad i Sjökvarteret bidrar säkert till att ålänningarna verkar ha prioriterat bort att uppmärksamma miljön.
– Det är kanske lite olyckligt att de krockar med varandra, men bilfria dagen är alltid den 22 september. Varje år och överallt i världen, så det går inte att flytta den. Nästa år är det på en måndag.

Jesus som fågelskrämma
Mellan Emmaus och Nygatan ligger den nyöppnade parken Tusenskönan och där är några konstnärer och föreningar i full färd med att förfärdiga fågelskrämmor av varierande slag – allt från en lidande och nog så skrämmande Kristus på korset som Pauliina Turakka Purhonen gjort och till en skön dam i hängmatta som Fuchsiaföreningen knåpat ihop.
– Hon är nog inte så skrämmande, utan mest rädd själv. Därför ligger hon i skydd under nät och med en bössa över bröstet.
Fågelskrämmorna deltar i Skördefestens tävling om att bli Årets Fågelskrämma.
– Men vi vill också visa att Tusenskönan finns, det är så många som inte känner till den. Det är roligt när det händer saker här också. Det är som en liten oas mitt i centrum, säger Gunda Åbonde-Wickström vid Agenda 21.

LINA ANTMAN

lina.antman@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax