DELA

Bacon-feber höll folk hemma

I år kom cirka 3.400 besökare till Godbymässan i helgen. I fjol nådde besökarantalet upp till 4.100.
– Kanske höll ”baconfebern” folk hemma till en del, säger mässgeneralen Loffe Johns.
Med det menar han förstås svininfluensan som ju kan tänkas spridas fortare i stora folksamlingar.
– Men det var inget dåligt att besökarna var färre än i fjol. De utställare jag har talat med var glada över att de hann ta hand om kunderna bättre i år, och besökarna var nöjda med att komma lättare fram i gångarna, sa han strax innan mässan stängde klockan 17 i går.
Utställarna var runt 80 stycken på mässan som hölls för sjuttonde gången.
Samtidigt fyller simhallen 5 år och i lördags inleddes en jubileumsvecka med program för hela familjen och billigare inträde, berättade vikarierande kommundirektör Niklas Oriander när han invigde mässan.
– Och så påminner jag er om att tvätta händerna ofta nu när det är influensatider, avslutade han.

Ett och annat nytt
Nyan hittade ett och annat nytt bland stånden. Helt ny var förstås inte Bolstaholms rodeotjur – han har slängt av folk utomhus på skördefesten tidigare – men nu togs han in i stugvärmen, manövrerad av Kalle Bergman från Geta.
– Här kostar det att rida på tjuren, så jag vet inte hur det går. Men på skördefesten var det gratis och ungarna var som tokiga, berättade han.
Ulf Eklund från Pettas café i Geta demonstrerade en helt ny snöskuff på hjul, en uppfinning från Connecticut på USA:s östkust. Snöskottaren av stål och plast kan enkelt vikas ihop och hängas upp på väggen.
– Vi hoppas kunna sälja snöskottaren till nästa vinter när vi har förhandlat klart om priset.

Alkolåstvång
I en monter stod Satu Silvennoinen och Harry Antfolk och gjorde reklam för alkolås.
– I augusti 2011 måste alla skolskjutsar på Åland och på fastlandet ha alkolås i bilarna. Vårt företag har agenturen i hela Finland, berättade de.
Siv Sirén och Henrik Koskinen satt vid ett cafébord och tog igen sig efter att ha tittat sig omkring.
– Vi bor i Godby så för oss är det tradition att gå hit och titta vad som finns. Det är i och för sig ganska tidigt på dagen, men vi tycker att det är mindre folk än vanligt. Folk är väl rädda för svininfluensan, trodde de.
Har ni hittat något fiffigt på mässan?
– Jo, vi har handlat ett duschmunstycke som sparar vatten.

ANNIKA ORRE
annika.orre@nyan.ax