DELA

”Antikrunda” på Högtomt

Hallå där Hans Holmlund, ordförande i Östra Saltviks ungdomsförening och antikvitetsentusiast. Vad händer på Högtomt på lördag?
– På lördag mellan 13 och 18 kommer vi att hålla en loppismarknad och antikrunda dit det är fritt att anmäla sig ännu i dag, fredag. Vi hade ett lopptorg redan i fjol vid samma tidpunkt som var väldigt lyckad, så vi tänkte att vi skulle göra det i år igen fast ta det steget längre.
På vilket sätt?
– I år har vi två experter på plats, Ann-Gerd Lindström (bilden) och Heikki Björkbom, båda antikhandlare med egen antikbutik. Till dem kan vem som helst komma och få sina saker värderade. Heikki har väldigt lång erfarenhet av antikhandel och har specialiserat sig på bland annat allmoge och jugend.
Har intresset varit stort?
– Hittills har vi bara sju eller åtta anmälda bord och vi får plats med tjugo stycken. Därför hoppas jag på att det nu under sista dagen kommer in åtminstone några anmälningar till. Det är svårt att säga eftersom det är första gången vi ordnar. Men jag har hört av många att de tänker komma och värdera sina saker. Det är kul.
Tittar du själv mycket på teveprogrammet Antikrundan?
– Ja det gör jag, jag tittar både på den svenska och den finska versionen och fick också idén därifrån. Jag tycker att det passar bra på Åland, speciellt eftersom det finns så många speciella föremål som sjömän hämtat hem under alla år. Det blir intressant för ungdomarna att att lära känna sin bakgrund och sina förfäders resor.
Har ungdomarna varit engagerade då?
– Ja, absolut, de som sitter i styrelsen tycker att det är en bra idé och om det blir vackert väder som utlovat så sker värderingen utomhus på en terrass. Så jag hoppas på framgång med både vädret och besökarna. Det verkar ju vara på uppgång med loppisar, man ser skyltar överallt på Åland. Det verkar ju ändå lovande.
Har du något favoritföremål som du tänker få värderat?
– Jag gillar mindre föremål. Glasföremål, gammalt porslin och jugendföremål.

Madelen Holmström

madde.holmstrom@nyan.ax