DELA

Ännu ett klander av Harbergs testamente

Nu har ännu en släkting till de avlidna makarna Justus och Ebba Harberg klandrat det testamente som gynnar vissa arvtagare och Stiftelsen Ålands sjöfartsmuseum.
Det handlar om en adoptivdotter till Ebba Harbergs bror.
Tidigare har fem andra syskonbarn lämnat in stämningsansökan till tingsrätten där de klandrar makarna Harbergs testamente.
Makarna Harberg dog barnlösa. Enligt testamentet tillfaller största delen av tillgångarna Ålands sjöfartsmuseum, cirka en halv miljon euro av arvet. Nio syskonbarn får dela på resten som är värderat till drygt 200.000 euro – bland annat bostadsaktier och en fritidshusfastighet – och lika många syskonbarn blir utan.
De som klandrat testamentet är några av de syskonbarn som inte nämns. Det senaste klandret lämnades in i början av februari. Motparter är de nio släktingar som nämns i arvet, Stiftelsen Ålands sjöfartsmuseum och Lemlands bibliotek som enligt testamentet ska få en fartygsmodell.
Alla som klandrat testamentet ger samma motivering: Testamentet är inte upprättat i lagstadgad form och Justus Harberg var för sjuk för att underteckna handlingen när testamentet upprättades.
Enligt lagen ska ett testamente undertecknas av två vittnen som samtidigt är närvarande tillsammans med den som gör upp testamentet. I det aktuella fallet har de som klandrat testamentet uppgett att vittnena inte var närvarande samtidigt och att åtminstone de ena vittnet inte träffat testatorerna.
Rättegång väntar så småningom.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre