DELA

Andningshålet som skall stängas

Besöken på Folkhälsans dagcenter för personer med demensdiagnos stimulerar Inez Brunström – och de är ett andningshål för hennes make.
Men ekonomin går inte ihop, så till årsskiftet skall centret stängas.
Det var demensrådgivaren Regina Österlund vid Demensföreningen på Åland som föreslog att Inez skulle besöka dagcentret i Folkhälsans hus på Skeppargatan.
– Den första gången var vi bara där en timme för att se hur det var. Men Inez blev så jäkla glad att hon tackade mig om och om igen i bilen på vägen hem, minns Lars-Erik.
Tre dagar i veckan – måndag, tisdag och torsdag – kommer färdtjänstchauffören Jalle Karlsson till Lönnebo i Prästö och hämtar Inez halv nio på morgonen. Halv fyra är dom tillbaka.
– Jalle får hjälpa henne med att sätta på säkerhetsbältet. Inez känner honom och har förtroende för honom, säger Lars-Erik.
Programmet på dagcentret är likadant alla dagar:
Frukosten följs av en promenad utomhus. Sedan blir det sittdans, balansövningar och avslappningsgymnastik. Efter lunchen följer en timmes kognitiv träning, då man till exempel lägger pussel eller spelar sällskapsspel som tränar minnet och förmågan att lösa problem.
Medan Inez är på dagcentret kan Lars-Erik koppla av. Han har ingen tidskrävande hobby, för honom räcker det med att rusta på huset eller klippa gräsmattan. Men de timmarna på egen hand är ändå mycket värda.
Folkhälsan har beslutat att lägga ner centret vid årsskiftet eftersom det har för få besökare. Men det skulle räcka med 8-9 besökare per dag för att få centret att gå runt. Nu ligger antalet runt fem-sex per dag och det innebär ett underskott på cirka 30.000 euro för nästa år.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom