DELA

Amanda har brutit båda sina armar i fallolyckor

Amanda Carlsson, 6 år, trillade förra hösten ned från en klätterställning och bröt vänsterarmen. Nyligen hände det igen, den här gången gick högerarmens båda pipor av.
– Behöver småbarn leka så högt att det når över en vuxens huvud? frågar sig pappa Petri Carlsson.
Sexåriga Amanda Carlsson är som andra barn. Klättrar och leker när tillfälle erbjuds. I oktober förra året tappade hon greppet och föll ner i marken under klätterställningen på Nyängens dagis i Mariehamn. Då bröt hon strålbenet i vänsterarmen. I år, 1 december, var olyckan framme igen.
Hon hängde i armarna på drygt två meters höjd när hon på nytt föll till marken. Den här gången gick det så illa att de båda armpiporna i högerarmen bröts av. Nu är hon gipsad en bit över armbågen.
– Jag ska ha gipset i sex veckor, berättar Amanda Carlsson.
När Nyan träffar henne en vecka efter att olyckan inträffade är hon i full gång. Springer och hoppar.
– Jag mår bra nu.

Isigt underlag
Redan efter första fallolyckan satte sig hennes pappa Petri Carlsson in i regelverket. Det han tycker är mest bekymmersamt är att man i den europeiska standarden som finns inte tagit hänsyn till väderleken.
– Blir det fuktigt och fryser på blir underlaget stenhårt och då fyller det ingen funktion, säger han.
Enligt standard ska underlaget bestå av minst 30 centimeter dämpande material. De flesta använder sig av bark eller strid strand framom de dyrare stötdämpande plattorna.

Sänkt nu
Tekniska verken sänkte klätterställningen vid Nyängens dagis i tisdags. Petri Carlsson hoppas att man gör detsamma vid liknande ställningar vid andra lekplatser.
– Visst är det bra att barnen får utveckla sin rörelseförmåga genom att klättra, men jag tycker det måste räcka med att benen hänger fritt. Då behöver det inte vara särskilt högt, säger han och tillägger:
– Jag är glad att staden agerade direkt och nu hoppas jag Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet gör en genomgång.
Petri Carlsson passar också på att berömma daghemspersonalen.
– Personalen på Nyängen har varit jättebra och tillmötesgående. De satte in ett klättringsförbud direkt efter olyckan.

Läs mer i dagens Nya Åland

MALIN TILLSTRÖM
malin.tillstrom@nyan.ax