DELA

Albanus riggades ner för vintervila

I går avslutade Albanus sin säsong med en traditionsenlig talka. Segel, rundhult, porslin och sänglinne bars i land. Bommar, gafflar, rep och block plockades ner.
Runt 25 personer hjälpte till att rigga ner Albanus på söndagen, under ledning av verksamhetsledare Kristian Öberg.
Öberg är mycket nöjd med årets säsong.
– Den största händelsen är utan tvivel etappsegern i Tall Ships Race. Besättningen och ungdomarna var välförtjänta av priset de fick av president Putin, säger Öberg.
Även seglingarna till Boxö och Hamnö nämner han som fullsatta och mycket lyckade. Likaså piratseglingarna då dagisbarn fick vara sjörövare på fartyget under en tretimmars seglats.
– Vi har inte haft några fadäser eller olyckor och ingenting har blivit inställt på grund av väder. Vindarna har varit på vår sida, säger Öberg.

Finanskrisen drabbar
Nu ska all utrustningen magasineras och underhållas, seglen hängas på tork. Talkoarbetarna har satt namnlappar på allt och fotograferat för att det ska vara lättare att hitta när man till våren riggar upp igen.
Nästa år väntas finanskrisen drabba galeasbranschen. Skolorna har dåligt med pengar och Öberg vet med säkerhet att de inte kommer att ha råd att segla med Albanus.
– Men vi har många egna projekt och bollar i luften. Vi ska till exempel ha ordentliga marknadsföringskampanjer för att motarbeta krisen.
Fyra av albanusungdomarna kommer att åka ner till Istanbul i november för att närvara vid Sail Training International. Där hjälper de till i arbetet med att rekrytera ungdomar till seglingen.
– De är även ambassöderer för Mariehamns stad och ska upprätthålla vårt goda sjöfartsrykte.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax


 

Foto: STEFAN ÖHBERG

stefan.ohberg@nyan.ax