DELA

Åländsk professor glad över Nobelprisval

– Det är jättekul att Geim och Novoselov får Nobelpriset, säger Mikael Fogelström, professor och grafenforskare i Göteborg.
– Det kommer att ha betydelse också för mitt arbete.
I mars skrev vi om ålänningen Mikael Fogelström och hans karriär inom fysiken.
Mikael Fogelström är ursprungligen från Mariehamn. Efter gymnasiet studerade han vid Åbo Akademi och doktorerade 1995 i teoretisk fysik. Från Åbo flyttade han till Evanstone, USA där han forskade Northwestern University i två år. Därefter blev det forskning i Karlsruhe i Tyskland.
Sedan år 2000 är han professor vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg och leder en grupp svenska forskare som arbetar med grafen.


Intresset växer
– Efter Geims upptäckt exploderade intresset för grafen. Och det är inte bara bland oss forskare som intresset är stort – elektronikindustrin följer utvecklingen mycket noggrannt och är intresserade av materialets potential, förklarade Fogelström i våras för Nya Åland.
I dag räknar han med att det intresset växer ytterligare i och med att grafen kommer att lyftas fram ännu mera tack vare Nobelpriset.
Kommer priset att ha någon betydelse för dig personligen?
– Det tror jag absolut. Det kommer att ha betydelse också för mitt arbete. Vi är ju beroende av att få anslag beviljade och priset lyfter ju upp just vårt forskningsområde.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen