DELA

Åländsk lots fick tsarens klocka

Finströmaren Erik Brunström har ett fascinerande fickur i sin ägo.
– Min farfars farfar fick klockan ur tsar Alexanders hand i någon gång på 1800-talet.
Erik Brunströms fickur i silver har funnits i släkten sedan slutet av 1800-talet.
– Jag fick ta över klockan av min far Lars-Erik Brunström strax före jag gifte mig.


Lots i Sund
Den historia som återberättats inom den Brunströmska familjen är att Erik Brunströms farfars farfar Erik Gustav Brunström fick uret i gåva av tsar Alexander II på sent 1850-tal eller tidigt 1860-tal, i samband med Mariehamns stads grundande.
Erik Gustav tjänstgjorde då som lots i Sund Prästö. När tsaren kom på besök ska Erik Gustav ska ha lotsat honom i de norråländska vattnen tillsammans med en kollega. Som tack fick de välja mellan ett fickur i silver eller en mängd silvermynt.
– Det sägs att tsaren var givmild med gåvor. Han ville ge beständiga presenter till folk som hade hjälpt honom.
Erik Gustav valde uret och kollegan lär ska ha valt mynten – vilka enligt hörsägen ska vara försvunna, eventuellt gömda eller nedgrävda.


Hovleverantör
De ryska kejsarnas resor till Finland finns noggrant kartlagda.
Av litteraturen framgår inte att Alexander II var på Åland under 1850-60-talen. Alexander III var däremot här både som tronföljare 1875 och 1879 samt senare som regent vid tre tillfällen på 1890-talet.
– Därmed faller så klart teorin att det skulle ha varit i samband med Mariehamns grundande som Erik Gustav fick klockan av tsaren, konstaterar Erik Brunström.
Vad som vidare talar för att det var Alexander III som överräckte gåvan är den text som finns ingraverad i locket.
Här avslöjas att urmakaren är ”Pavel Buhre, leverantör för hans majestäts hov”. Från 1887 till 1917 köpte det ryska hovet 15.000 klockor av Buhres företag. Många av dem delades ut till folk som bistått tsar Alexander III på något sätt.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Kullman