DELA

Ålandsfrågan viktig för Jan Eliasson

– Det var väldigt intressant att tala med ålänningarna om självstyrelsen. Åland är ett exempel där det fungerar att en grupp värnar om bland annat sina språkliga värderingar trots att man tillhör ett annat land, säger Jan Eliasson som i dagarna besökte Åland.
Jan Eliasson har tidigare bland annat varit utrikesminister i Sverige och varit FN:s generalsekreterares särskilde sändebud för Darfur, samt haft medlingsuppdrag i konflikten Nagorno-Karabach.
Han har följt Åland och självstyrelsen i flera år och har använt landskapet som en modell på lösning i konflikter där grupper söker en utökad självständighet.

”Åk till Åland”
Det är ofta när centralregeringar inte accepterar grupperingar med egna intressen som det uppstår konflikter, menar Jan Eliasson. Till exempel i konflikten Nagorno-Karabach i början av 1990-talet tog han upp autonomi som ett alternativ.
– Åk till Åland och se hur det fungerar där, sa jag åt dem.
Den 8 oktober föreläste Jan Eliasson om sina personliga erfarenheter som medlare under rubriken ”Reflektioner kring medling och konfliktlösning” på Mariehamns stadsbibliotek. Han bjöds in av Ålands fredsinstitut genom Sveriges generalkonsul Bertil Jobéus, som är ledamot i Ålands fredsinstituts styrelse.
Igår hölls en pressfrukost på Svenska konsulatet och senare under dagen besökte Jan Eliasson historiska platser på Åland, bland annat Bomarsund och Kastelholms slott.

LINNEA FRIMAN

linnea.friman@nyan.ax
Fotnot. En längre intervju med Jan Eliasson kan ni se på www.aland24.ax