DELA

Ålandsbanken Sverige räknar med förlust

Ålandsbanken Sverige gick 8 miljoner back i fjol, och också i år förlorar ÅAB pengar på den svenska verksamheten.
Men det beror på vad man jämför med, säger vd Peter Wiklöf.
Affärstidningen Kauppalehti har skärskådat Ålandsbankens köp av Kaupthing bank i Sverige 2008 i två artiklar den 16 och 22 mars. Ålandsbanken ”fick” 23 miljoner euro i samband med köpet – tillgången beräknades vara värd så mycket mera än det man betalade för banken – men det kostar också i andra ändan, konstaterar tidningens reporter som befarar att vinsten äts upp av de ökande kostnaderna.
Under april-december i fjol var Ålandsbanken Sveriges förlust 8 miljoner euro – en förlust som stigit kvartal för kvartal.
Ålandsbanken Sverige är inte ännu åtminstone någon vinstmaskin. Under perioden april-december i fjol var personalkostnaderna nästan 14 miljoner euro och övriga kostnader 7 miljoner euro, så inkomsterna på 15 miljoner euro under samma period räckte inte för att täcka underskottet. Motsvarande siffror för Ålandsbankens verksamhet i Finland uppges ha varit 72 miljoner euro in och 54 miljoner euro ut i januari-december 2009.

Beredda på förlust
Peter Wiklöf säger till Nya Åland att man hela tiden vetat att den svenska verksamheten skulle gå på minus 2009 och att det blir förlust också i år, räknat på helårsbasis.
– Men vi kommer inte att använda vinsten på 23 miljoner euro till att täcka förlusten och vi har fortfarande inte betalat något för investeringen. Om vi hade börjat från noll med köpet så hade det garanterat blivit förlust. Dessutom har kronkursen stärkts sedan köpet, vilket betyder att värdet på förvärvet har stigit med drygt 7 miljoner euro enbart på det.
Vid tiden för bankköpet var en euro värd 11 kronor medan kursen i dag är 9,70.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax