DELA

Ålands framtid satsar nygammalt

Ålands Framtids nya giv inför lagtingsvalet stavas webbsida och nya kandidater.
På pressträffen i går där Ålands Framtid berättade om det kommande arbetet med lagtingsvalet presenterades ett program, nya kandidater och en ny webbsida. Sidan, som lagt beslag på adressen www.val2011.info, presenterar ÅF:s budskap i text och bild.
It-kunnige kandidaten Erik Schütten, är nöjd med att man nu kan få partiets budskap uppläst av en röstsyntetisator.


Ungt och gammalt
Både gamla ÅF-rävar och nya förmågor ingår i ÅF:s laguppställning. Yngst i sällskapet är 20-årige egenföretagaren och läraren Kent Eriksson från Föglö.
– Jag vill vara skärgårdens unga ansikte och visa att det finns framtidstro mitt i avvecklingen, säger Eriksson.
Eriksson vill framhålla att han är lärare i finska, för att, som han säger, ”döda tanken på att Ålands Framtid är ett finskfientligt parti”.
En av ÅF:s röda trådar inför det kommande valet är att förenkla för företagandet, och Eriksson är en av många kandidater som irriterar sig på företagarbyråkratin.


Självstyrelse och svenska
En annan punkt i det nya valmanifestet som alla kandidaterna framhåller är vikten av att bevara och skydda det svenska språket på Åland. Mikael Lindholm, 42, från Vårdö Simskäla håller samma linje som Eriksson om skärgårdens utveckling. Men han talar också om upplevelsen av minoritetstillvaron.
– Man märker att alldeles för mycket är på finska, säger Lindholm. Även han är ny kandidat för det här lagtingsvalet.
Övriga nya kandidater är Gunder Andersson, 58-åring från Finström Törebolstad, och Tom Blomberg, 36-årig egenföretagare från Jomala. Blomberg har tidigare kandiderat för centern.

Erik Hallstensson