DELA

Ålands Framtid i Venedig

Rolf Granlund, Anders Eriksson och Andreas Nyback från Ålands Framtid (ÅF) deltog nyligen i European Free Alliances (EFA) årliga kongress som var förlagd till Venedig. Man passade också på att bjuda in kongressen till Åland.
Kongressen samlade 155 parlamentariker och delegater från 38 europeiska partier och bland annat valde man ny styrelse för tre år, antog nya medlemmar och ett antal resolutioner, skriver partiet i ett pressmeddelande.
Till ny ordförande blev belgaren Eric Defoort och bland de styrelsemedlemmar som fick förnyat förtroende finns ÅF:s viceordförande Rolf Granlund. I den nya styrelsen ingår hela fyra EU-parlamentariker.
EFA-gruppen har efter senaste parlamentsval 2009 sju platser i Europaparlamentet. EFA:s parlamentariker är fördelade så att Skottland har två, Wales, Belgien, Katalonien, Korsika och den ryska minoriteten i Lettland har en parlamentsplats vardera.

Stimulerande kontakter
I programmet ingick bland annat ett besök till det regionala parlamentet där delegater och parlamentariker minglade under trivsamma former, rapporterar deltagarna
– Möjligheten att få ta del av andra minoriteters situation och strävanden mot ökat självbestämmande var nyttig och stimulerande. Största nyttan för Åland var kanske att under familjära förhållanden direkt till EU-parlamentarikerna föra fram våra angelägenheter.
EFA samarbetar med den gröna gruppen i EU parlamentet och blir därmed en del av den fjärde största gruppen i EU parlamentet. Under kongressen togs frågan om samarbetet upp och man beslöt att det mera blir ett tekniskt samarbete, vilket även de åländska delegaterna understödde.

Inbjudan till Åland
På mötet framförde Anders Eriksson en formell inbjudan till EFA om att förlägga nästa års kongress till Åland..
– Invitationen togs väl emot av många, vilket också märktes på alla frågor om Åland vid efterföljande diskussioner. Rolf Granlund kommer naturligtvis att lobba och jobba för att kongressen skall förläggas till Åland. Det som slutligen kan vara avgörande om kongressen kan förläggas till Åland är bland annat flygkommunikationerna.
Andreas Nyback, som studerar i Örebro, var för första gången med som delegat på EFAy ungdomskongressen.
– Det var en intressant upplevelse med många nya kontakter och upplevelser, säger Andreas. Det var lätt att få nya vänner, alla var öppna och nyfikna och ville diskutera förbättringar inom EU. Min namne, Andreas Dahlén som tidigare var aktiv i EFAy har gjort stort intryck och verkligen hjälpt till att sätta Åland på kartan. (ns)