DELA

Åland kan bli utan riksdagsledamot

Åland kan bli utan riksdagsledamot de fyra kommande åren. Efter en miss hos myndigheterna registrerades aldrig de åländska kandidaterna. Misstaget uppdagades när Nya Åland ville ha utdrag ur kandidatregistret.
En namninsamling har startats för att rädda platsen.
Nomineringen av kandidater till riksdagsvalet följer en sträng procedur. Senast den 8 mars ska kandidatlistorna lämnas in och den 17 mars fastställs kandidatuppställningen.
Men genom en miss hos regionförvaltningen kom aldrig de åländska kandidaterna med i rullorna. Ålands valkretsnämnd skickade informationen om de godkänd kandidaterna vidare, men nu finns de inte där.
– Vi beklagar det skedda, säger Katja S. Larvilainen vid Regionförvaltningen till Nya Åland. Vi ska se vad vi kan göra, det här ska inte förstöra valet för ålänningarna.


Besvikna
De åländska kandidaterna är naturligtvis upprörda. Ålands samling är dock splittrade i frågan.
– Ja, det här minskar ju mina chanser att komma till riksdagen, säger en uppenbart besviken Henry Lindström (C).
Axel Jonsson (ÅF) är däremot inte upprörd alls utan ser detta som en möjlighet.
– Nu kan vi välja vår egen riksdag utifrån oss åtta kandidater och visa Finland att vi klarar oss.
Christian Beijar (S) är också lugn.
– Vi åländska socialdemokrater har ett gott samarbete med socialdemokraterna i riket och jag kan säkert få en av deras platser.
Den sittande riksdagsledamoten Elisabeth Nauclér lovar att använda sina kontakter i riksdagen så att det ska finnas en ledig bänk i riksdagens plenisal för Åland även om landskapet inte får en officiell plats.
– Besluten fattas ändå inte i plenisalen utan genom goda kontakter och förhandlingar utanför salen.


Bananrepublik
Kandidaterna i Alliansen för Åland rasar.
– Det här börjar likna en bananrepublik, säger Johan Ehn (M) upprört och får medhåll av sin partibroder Lennart Isaksson.
– Jag blir helt bananas! utropar han.
– Rött kort, utan tvekan, säger liberale Tony Asumaa. Men vi får starta en egen B-serie här på Åland.
Eva Ekström-Andersen (Lib) försöker hitta något positivt i missen.
– Blir det inte riksdagen så kan jag alltid sikta mot lantrådsposten.


Namninsamling
Nu ska den åländska valkretsnämndens ordförande Stina Wahl söka rättelse för den missade registreringen, men hon vågar inte säga något om hur det ska gå. Tiden är knapp med endast två veckor kvar till riksdagsvalet.
De båda kandidatlistorna har gemensamt startat upp en namninsamling på för att rädda den åländska riksdagsplatsen under de kommande fyra åren. Du hittar den på www.namninsamling.se. Sök på ”Rädda Ålands plats i riksdagen”.

Mina Sneds