DELA

Åland 24 sänder tv-debatt

Det blir en åländsk tv-debatt inför valet trots allt och det i Åland 24:s regi.
Programledare är journalisterna Lisa Bergqvist och Anders Sims.
Då Ålands radio lade ner planerna på en valdebatt i tv var Åland 24 inte sena att ta till sig idén och ordna en debatt i egen regi.
– Vi hade naturligtvis redan fastslagna egna valprogram, bland annat politikerfrågan som ju sänds på nätet och ip-tv, men visst måste jag ju erkänna att vi såg en chans att göra lite extra då det inte blev någon tv-debatt i Ålands radio, säger Marika Sundqvist, vd för Åland 24.
Det lilla extra är en debatt för partiledarna.


En jätteinsats
Debatten leds av journalistparet Lisa Bergqvist och Anders Sims och sänds måndagen den 15 oktober.
Ålands radio fick, som Nyan tidigare har skrivit om, avslag av landskapsregeringen för ett extra anslag på drygt 47.000 euro för valbevakningen.
Ålands radio och landskapsregeringen ansåg att en debatt skulle bli för dyr, hur har ni råd?
– Hela gänget ställer upp här och gör en jätteinsats, utrustningen har vi själv och dessutom fungerar vi på kommersiell basis. En del externkunskap måste vi naturligtvis köpa in.


Avsevärt billigare
Marika Sundqvist betonar att sändningen kommer att göras enligt den princip som är utgångspunkt för hela kanalens verksamhet, det vill säga kostnadseffektiv kvalitet.
Hur mycket kostar er sändning?
– Det är nog en businesshemlighet. Men så mycket kan jag säga att vi är avsevärt billigare än de summor som nämndes i samband med Ålands radios valbevakning, säger Sundqvist.


Följer upp
Debatten bandas om en vecka och sänds alltså måndagen den 15 oktober klockan 18.30 med repris onsdag, torsdag och fredag.
Ni är inte oroliga över att stora valfrågor kan dyka upp efter bandningen?
– Nej, vi har ju fortfarande också den valbevakning som vi planerade från början där vi följer upp allt aktuellt som händer.
Valdebatten sänds över Smedsböle och dessutom pågår förhandlingar med kabelbolagen om distribution även via dem.
– Målet är att alla på Åland skall kunna se debatten, säger Marika Sundqvist.


Körde i gång
Programmet är samtidigt urpremiär för Åland 24 i traditionell tv-distribution. Men helt först av de nya tv-producenterna blir Åland 24 inte.
Kaj Grundströms (s) TV-Åland körde nämligen i gång i går kväll med ett program om Östersjön och om sommarens konsert på Andersudde. Senare skall också tidningen Åland börja med i första hand web-tv men exakt när det blir är ännu oklart.
– Vi tittar på olika tekniksystem för tv på nätet och har inte bestämt oss ännu, säger Dan-Johan Dahlblom, vd för tidningen Åland.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax