DELA

Aktieklubb värvar på Åland

– Jag kommer att jobba väldigt hårt för att det här ska lyckas. Det kommer att betyda mycket för många människor, det är jag övertygad om.
Han låter lite som en predikant, värmlänningen Patrick Sellman (bilden). Men det handlar inte om Jesus, utan om Bridge Investment Network.
Nyligen var Patrick Sellman, tidigare officer och högstadielärare, i Mariehamn för att bygga ut nätverket av vanliga människor som är intresserade av att investera pengar i Bridge Investment Network – Bridge Club, eller Bridge rätt och slätt – med huvudkontor i Panama och säte i Belize. Med sig hade han bland andra en medlem från riket, diplomekonom Holger Nordman, och Lars Apelthun, ledare för den svenska delen av medlemsklubben.


Tunt i bänkraderna
Men vid sidan av de tre Bridge-medlemmarna var det ganska tunnsått i bänkraderna i hotell- och restaurangskolans auditorium. Möjligen har ålänningarna blivit lite tveksamma till lockropen från diverse bolag som lovar om inte guld och gröna skogar så åtminstone en rejäl hacka.
Patrick Sellman är noga med att påpeka att Bridge Investment inte är något finansbolag utan ett informations- och utbildningsföretag. Pyramidföretag rör det sig inte alls om, intygar han.
– Pyramidspel är kriminell verksamhet som är förbjuden i de flesta länder. Pyramidspel förutsätter betalning i flera led, som när man får ett kedjebrev med uppmaningen att betala en viss summa pengar till den som står först på listan. I Bridge handlar det om att köpa egna aktier för egna pengar som du har på ditt personliga depåkonto.


Många små
Bridge Investments affärsidé är att samla ihop många små investerare och få dem att investera i börsposter på 1.000 euro, börsposter som erbjuds genom ett mäklarhus i Schweiz. Principen är att många små tillsammans kan få ihop lika mycket kapital som ett par stora investerare och får på så sätt möjlighet att satsa i bolag som annars hade varit svåra att komma in i, förklarar han.
– Idén är att satsa i aktiebolag med potential i det skede när de byggs upp. Sedan säljer man aktierna efter en börsintroduktion.
Men det kan man inte göra hur som helst och när som helst. Ett så kallat Advisory Board, ett rådgivande organ bestående av fem affärsmän från Sverige, Norge och andra länder, ska granska investeringen på förhand. Målet är att de som satsar ska få tillbaka 3-4 gånger insatsen. Tiden mellan satsning och börsintroduktion ska vara mellan 6 och 36 månader.
– Målet är att i Bridge, efter Advisory Boards granskning, ska medlemmarna ska få 5-7 investeringserbjudanden per år. Och när det kommer ett erbjudande så är det ett riktigt vasst sådant, annars är det inget för oss.
Förvisso. Man måste ju få med så många som möjligt på tåget.


Får provision
Och ju fler medlemmar Patrick Sellman och de andra lyckas få med i nätverket, desto större blir deras egen provision.
– Normalt sköter mäklarhusen transaktionerna, och de tar mycket betalt av bolagen för att skaffa fram investerare. Men när Bridge är med så är det vi som tar fram investerarna via medlemsklubben, och då tar företaget Bridge betalt av bolagen för att skaffa fram investerare. Om det är jag som inviterar dig så får jag provision från Bridge om du investerar. Ju fler jag inviterar, desto mera provision får jag.
Hur mycket får du i provision? Kommer du upp i en hyfsad månadslön?
– Nu inledningsvis är det inte så mycket. Betalt kommer jag att få via nyemissionerna några gånger per år. Än så länge har vi inte haft så många nyemissioner, men på sikt kommer jag att tjäna väldigt bra. Om det blir fyra nyemissioner per år, då har jag mitt.
Egentligen tycker han inte om ”tjatet” om provisioner.
– Säg i stället att vi är med i en investerarklubb.


Medlemsavgift
Hur blir man medlem?
– Man betalar en avgift till Bridge. Medlemsavgiften täcker kostnaderna för att öppna depåkontot och det första årets depåavgift. Man ska också få tillgång till en internationell marknadsplats, men den är inte öppnad ännu.
Hur går man ur?
– Man kan avsluta medlemskapet. Men det är ju lite dumt, för det är inte hur många som helst som kan bli medlemmar i varje land om det går bra. Om du har aktier på ditt depåkonto så måste du flytta dem till ett annat depåkonto, och då kan du ringa eller faxa till mäklarhuset i Schweiz där du har ditt depåkonto. Ett signerat dokument behövs naturligtvis.


”Talar svenska”
Hur gör jag det om jag är vanlig människa utan språkkunskaper?
– De flesta som jobbar där talar svenska. En pratar norska. En egen hemsida ska byggas upp. Den kommer att finnas på många språk.
Vad händer om bolaget går i konkurs?
– Då kommer inget mer erbjudande. Medlemsavgiften betalas inte tillbaka, men däremot har du ju dina värdepapper på ditt privata depåkonto.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax

tfn 528 450


I morgon publiceras uppföljande artiklar om Bridge.