DELA

ÅAB-ledning äger inga aktier i företaget

Ålandsbankens högsta ledning – på ett undantag när – äger inga aktier i det egna företaget.
Det konstaterar affärstidningen Kauppalehti som finner uppgiften ”intressant”.
I fredagens nummer ägnades nästan ett helt uppslag åt Ålandsbanken och den vikande ekonomin. Analysen har gjorts av Harri Vänskä.
Början handlar om ”landstigningen” i Sverige som blev dyrare än väntat. Förvärvet av delar av Kaupthing bank – det som senare blev Ålandsbanken Sverige – våren 2009 har visat sig bli en så kostsam affär att styrelsen föreslår att ingen dividend delas ut för fjolåret.
Den enda i bankens niohövdade ledningsgrupp som äger aktier i Ålandsbanken är Birgitta Dahlén. Hon har 610 aktier till ett marknadsvärde på 15.000 euro, berättar tidningen. De övriga i ledningsgruppen är Dan-Erik Woivalin, Mats Andersson, Teija Engman, Peter Michelsson, Johnny Rosenholm och Tom Westerén.
Analytikern föreslår att bankens styrelse övergår till att betala ut den rörliga lönedelen i ÅAB-aktier – enligt honom ett modernt sätt att stärka banden mellan ledning och företag.

Sjunkande kurs
Under det senaste året har dock ÅAB-aktierna förlorat i värde, B-aktien med 30 procent under de senaste tolv månaderna och A-aktien med 16 procent. Analytikern jämför med Aktias aktiekurs som har stigit något under samma tid.
Aktia äger fortsättningsvis cirka 10 procent av huvudsakligen ÅAB:s B-aktier.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre