DELA

90.000 tar del av Ålandsmonter

Finlands största båtmässa pågår veckan ut i Helsingfors.
Satu Numminen, sekreterare vid näringsnämnden på Kumlinge, avger här en rapport från öppningshelgen.
Mässan pågår i mässcentret i Helsingfors 11-20 februari. Under tio dagar brukar mässan besökas av cirka 90.000 människor!
Visit Åland finns med på mässan med en rätt stor och välsynlig monter som vanligt. I år präglas monterns inredning av champagnefyndet: bakgrundsbilden föreställer flaskor på havets botten, på en skärm rullar en video om fyndet, på nyckelringarna har trycks en flaska. Det finns också information om fyndet på flera språk att ta med sig för den intresserade.
I år är en del av montern vikt för skärgårdskommunerna. Det är ett viktigt steg för de små kommunerna: dels är deltagande på denna mässa så dyrt att skärgårdskommunerna hittills har bedömt att det är inte möjligt att finnas där med en egen monter, dels finns det en risk att man drunknar i mängden.
Kanske viktigast är steget mot ett gott samarbete med Visit Åland. Ofta säljer man hela Åland med skärgården som lockbete men sist och slutligen handlar så lite av marknadsföringen om den egentliga skärgården.
Skärgårdskommunerna bemannar sin del av montern dagligen med en person, allt från turistföretagare till kommundirektörer. Besökarna frågar om gästhamnar, övernattningsställen, restauranger, sevärdheter och färjor. En del frågor handlar allmänt om Åland men allt fler frågor är väldigt detaljerade och avslöjar snabbt att kunden har besökt Åland tidigare och vill nu hitta något nytt.
Läs mer i papperstidningen!

Satu Numminen