DELA

610 personer fikade rättvist

Färre personer hade anmält sig till Nordens största fikapaus i år jämfört med förra året. Men diakonissa Lisbet Nordlund tror att många arbetsplatser har rättvisemärkt kaffe hela tiden.
263 personer kom till Villa Caritas fikapaus i går, tisdag. ÅCA sponsrade med tårta för 100 personer men tyvärr tog den slut redan halv tre.
– Ett 50-tal personer blev utan och var lite besvikna men de fick rättvisemärkta speltkakor i stället, säger Lisbet Nordlund.
Totalt hade 610 personer anmälts till jippot, främst deltog arbetsplatser. I fjol slog Finland ett världsrekord när nästan 52.000 personer deltog i kaffepauserna. Åland stod för 918 av dem. Men i år var det alltså en nordisk tävling.
– Fler ville väl delta när det var världsrekord, i år har vi kanske inte gjort lika stort väsen av oss heller, säger Nordlund.
Av företagen hade Ålandsbanken anmält flest rättvisa kaffedrickare, hela 100 stycken. På bland annat Jomala kommun är rättvisemärkt kaffe kutym trots att det är lite dyrare.
Nordic fairtrade challenge arrangerades av föreningar som befrämjar rejäl handel i de nordiska länderna. På Åland samarbetade Mariehamns församling och Agenda 21kring arrangemanget.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax