DELA

3.000 nya kvadratmeter under mark för bilar

Senast till lucia, den 13 december, ska Mariehamns nya underjordiska parkering Miramargaraget slå upp de nya portarna under stadsbiblioteket.
Nya Åland fick en guidad rundtur bland hisschakt, dynamisk belysning och arkitektdesignade pelare.
Huvudentreprenören Bygg ab:s vd Örjan Eriksson möter oss på parkeringen bakom stadsbiblioteket.
Här kommer det nya Miramargaragets infart och utfart att ligga. Filerna ska skiljas åt med refuger och ledas ut till den befintliga t-korsningen ut till Styrmansgatan.
Ingen ny rondell?
– Nej. Men precis här vid vägen kommer det att stå en elektronisk skylt som berätta hur många lediga platser det finns just då i parkeringshuset, så att onödig trafik kan undvikas, säger Örjan Eriksson.

Renoverade som tack
Vi går genom en av de två portarna, in i det gamla parkeringsutrymmet under biblioteket.
– Vi har totalrenoverat här också, lite som en gentjänst till bibliotekspersonalen eftersom de har varit tvungna att parkera runtom i stan medan vi har hållit på här, berättar Örjan Eriksson, medan vi går vidare in i nybygget.
I taket sitter kilometervis med rör. Det är en nyinstallerat sprinklersystem. Detektorer som reagerar på värme finns i hela garaget.
Mellan sprinklerrören hänger lampor, runda ovanför körbanorna och rektangulära ovanför själva parkeringsfickorna.

Tänder och släcker
– Det är dynamisk belysning som är relativt nytt på Åland. När ingen rör sig i garaget på dagtid sjunker belysningen till 80 procent och nattetid tänds och släcks lamporna med rörelsevakt. Den dynamiska belysningen ska spara in 40 procent av elen som förbrukas per dygn, säger Örjan Eriksson.
Körbanorna, som löper som längs ett stort u mellan de grova pelarna, är enkelriktade och parkeringsfickorna är vinklade i linje med körriktningen.
– Tanken med de vinklade parkeringsfickorna är att parkeringen ska gå så enkelt som möjligt. Därtill är pelarna placerade så att det ska gå att öppna dörrar både fram och bak i bilen utan problem, säger Örjan Eriksson, medan han ivrigt gestikulerande visar oss runt mellan stolparna.

Förberett för fler
Det är p-skiva som gäller för privatpersoner i Miramargaraget, men företag kommer även att ges möjlighet att friköpa platser.
– Det här är ju etapp 1 gällande underjordiska garage i Mariehamn. Men vi har föreberett i väggarna för en eventuell etapp 2, mot Alandica, och etapp 3, under bussplan, samt för ett eventuellt garage under Ålandsbanken, säger Örjan Eriksson.
Vitt och grått är färgerna som dominerar i garaget. Grått uppåt och vitt neråt på pelarna och tvärtom på väggarna.
– Det var arkitektens förslag att vända på färgerna. Vi förstod inte alls varför, men sedan såg vi resultatet. Pelarna syns helt enkelt bättre så här, säger Örjan Eriksson.

En hiss
Totalt kommer det att finnas två vanliga utgångar plus tre nödutgångar från garaget. En trappa, med inglasad öppning, kommer upp framför stadsbiblioteket och i södra änden av garaget finns en till trappa samt en hiss.
Just nu pågår återuppbyggnaden av Strandgatan samt installation av sprinklerssystem och ventilationen.
Och i södra änden byggs ett nio meter högt hisschakt. Det ska inhysa hissen och trappan upp bredvid Alandica.
– Det blir som ett litet konstverk som kommer att belysas kvällstid, säger Örjan Eriksson, och berättar ingående om det avancerade arbetet med att gjuta något som är fyrkantigt på insidan och rundat på utsidan.

Strandgatan i november
Nästa vecka är det dags för taklagsöl och enligt planen ska garaget stå klart senast till lucia i år. Strandgatan räknar man med att asfaltera om två veckor och strax därefter öppna för biltrafik.
Har ni stött på några överraskningar eller hinder under byggtiden?
– Det var väl själva marken på byggplatsen i så fall. Vi befinner oss mitt mellan gammal sjöbotten och fast land. När det är torrt är silten hård som berget och när den blir våt så blir den väldigt mjuk, säger Örjan Eriksson.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax