DELA
Foto: Ida K Jansson

Löfström sågar försök med frivillig svenska

”Ett mycket ledsamt förslag”.

Det säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström om regeringens förslag om försök med frivillig svenska i finska skolor.
Riksdagen godkände på tisdagen språkförsöket där 2 200 skolelever i årskurs 5–6 i höst får möjlighet att byta den obligatoriska svenskundervisningen mot undervisning i ett annat språk. Riksdagen godkände försöket med rösterna 113–68. Två röstade blankt och 16 var frånvarande.

– Det här förslaget om ett språkförsök riskerar göra att svenska språket får en mer undanträngd roll i den finländska skolan. Det är ett mycket ledsamt förslag, säger Mats Löfström, och tillägger:

– Svenska språket är inte enbart en kontaktlänk till en stor del av landets historia, utan är också en bro och kontaktyta till övriga Norden. Vill Finland vara en aktiv medlem av Norden går det inte att bortse från svenskakunskaperna i landet.

Svenska riksdagsgruppens ordförande Stefan Wallin lade fram ett förslag till uttalande om försöket, men det röstades ner med samma siffror. Enligt förslaget skulle riksdagen ha förutsatt att regeringen genast vidtar åtgärder för att tidigarelägga undervisningen i det andra inhemska språket och göra undervisningen mer varierad och för att ge den kulturhistoriska betydelsen av landets tvåspråkighet större relevans i undervisningen.

Löfström uppfattar språkförsöket som att man ”avsiktligt vill minska svenskans ställning”.

– Det gör mig ledsen och bekymrad.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!