DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>INRE SKÖNHET Hemma på gården har Laura Vauras en spegel att dansa framför. Men i salen där hon håller sina lektioner finns inga speglar. Laura tror att det är bäst så – att se sig själv och jämföra sig med andra i spegeln kan förstöra dansupplevelsen. En inre känsla av att vara snygg är bättre, menar hon. ”Tycker du att du själv är snygg, då är du det. Det har inte med vikt eller hår att göra.”

Laura dansar genom sorgerna

Det är okej att bli ledsen och arg – bara man inte stannar i mörkret.

Så resonerar Mariehamns glädjespridare Laura Vauras.

– Nyckeln till framgång är humor, glad musik och härliga människor.
”Hon har fått så många människor att dansa zumba och hon sprider så mycket glädje. Hon har en bra attityd och är pigg och glad.”

Laura Vauras har inte långt till tårarna när hon får höra motiveringen som fick Nya Åland att utse henne till Mariehamns glädjespridare.

– Den här titeln är egentligen större än att vara landshövding, säger hon med ett skratt.

– Tänk vilken ära, att få vara glädjespridare i sin egen hemkommun.

Laura är egenföretagare och zumbainstruktör och leder, tillsammans med kollegan Sussi Knuts, zumba-lektioner i Ytternäs skola två gånger i veckan. För henne är zumban en viktig källa till glädje och välmående.

– Det är jättemycket mer än träning för mig – det är som terapi. Jag har haft många tuffa år av sorg och då har jag zumbat mig genom sorgen.

Öppen med allt

Hon har lätt till skratt och ler ofta och stort. Att vara positiv är hennes grundinställning, berättar hon.

– Jag kanske kan bli lite ”too much” ibland. Man kan tro att jag alltid är glad. Men jag är väldigt öppen – också om mina problem. Fort lär man sig nog att jag är en helt vanlig tjej.

Laura förklarar att hon, trots sitt glada yttre, i grund och botten är ”ganska melankolisk”. Och hon tror att ledsna perioder kan drabba vem som helst – livet består av olika faser, menar hon. Det viktiga är bara att någon gång ta sig ur det svåra. Själv är hon lycklig över att ha hittat sin nyckel till dörren som leder ut.

– Nyckeln till framgång är humor, glad musik och härliga människor. Jag älskar humor, att skoja och busa.

Zumba-lektionerna handlar inte bara om hennes egen glädje. För Laura är det också upplyftande när deltagarna berättar att de får ut något positivt av dansen.

– Jag mår bra av att få veta att folk kommer till min zumba och mår bra. Det ligger i min kropp och själ – jag mår bra om andra mår bra.

Dansar livet ut

Laura är övertygad om att motion är en utmärkt medicin för den som mår dåligt. Särskilt gott tror hon att gruppträning – som zumba – gör. Och för att alla ska ha möjlighet att delta, leder hon också lektioner i sitt-zumba.

– Kan man inte stå och zumba, då kan man sitta. Bara man har någon kroppsdel att zumba med. Det blir väl själen till sist, det.

Med andra ord är zumban för Laura, till skillnad från andra sysselsättningar, något som hon kan hålla på med livet ut.

– Vänta bara tills jag hamnar på ålderdomshemmet. Det kommer att bli mycket glädje där, säger hon med glimten i ögat.

– Det blir en eftertraktad avdelning.