DELA
Foto: Rasmus Olin<07_Bildrubrik>GLAD AV MUSIK Brändös glädjespridare Ewert Gustafsson berättar att han brukar sjunga eller spela musik för att bli glad igen.

Ewert försöker ha en positiv världsbild

Att träffa människor och lyssna på deras berättelser är viktigt för Brändös glädjespridare Ewert Gustafsson.

Varför sprider du glädje?

– Oj, det har väl med att göra hur man är som person. Jag försöker att oftast vara positiv och finnas där för folk. För mig är det viktigt att synas för alla och att inte exkludera någon, utan låta alla vara med.

Har du medvetet gått in för att vara en glädjespridare?

– Det tycker jag inte. Jag är mig själv som person och försöker ha en positiv världsbild. Självklart kan man ha en dålig dag, men man behöver inte alltid visa det för alla.

Hur orkar du med vardagen?

– För att det finns så mycket variation i arbetet, i och med att Brändö-Kumlinge är samma församling så att jag får åka mellan och träffa olika människor. Jag skulle inte kunna ha ett jobb där jag inte träffar olika människor varje dag. Det är tråkigt att vara själv.

– Sedan behöver jag ju såklart pauser ibland också. Jag orkar med vardagen genom att vara med och utan människor.

Förstår alla din humor/din vänlighet?

– Det tror jag väl inte, alla är ju olika. Inte förstår jag allas humor heller, det vore ju tråkigt. Man har inte samma bakgrund och kan inte relatera till samma saker.

Vad får dig att le?

– Människomöten i stort sett. Barns spontana kommentarer kan vara riktigt roliga. Ofta kommer de ihåg något från ens tidigare besök som man själv glömt bort att man sagt. Även äldre som kommer med berättelser från sin barndom är intressant att lyssna på.

Vad gör du när du är ledsen eller arg?

– Det händer nog jättesällan, men då försöker jag göra något positivt av den stunden. Jag sjunger eller spelar musik på något av mina instrument så att jag blir på bättre humör.

Vem sprider glädje i Mariehamn?

Nästa kommun på tur är Mariehamn. Skicka in din nominering till tavling@nyan.ax senast på söndag den 9 augusti klockan 12.00. Nomineringen ska innehålla namn och motivering.