DELA
Foto: Erkki Santamala

”Åland är bästa platsen på jorden”

– Livet är inte roligare än vad du gör det, säger Berndt Ljungdahl i Jomala Södersunda.
Vi fick många fina förslag när vi bad våra läsare tipsa om glädjespridare i Jomala. Och ett namn fick extra många nomineringar:

Berndt ”Ljungis” Ljungdahl i Södersunda.

– En positiv karl som alltid tar sig tid att prata med gammal och ung. Man blir glad när man träffar honom, säger en Jomalabo.

Du är född i Norrsunda och bosatt i Södersunda. Du har inte kommit långt i livet.

Ljungis skrattar.

– Åland är ju världens bästa plats. Vi är arbetsamma och har byggt upp välfärden under många år. Det är tack vare duktiga företagsledare som Gunnar Eklund och Anders Wiklöf som det alltid funnits jobb för oss. Vi behöver flera såna entreprenörer i framtiden.

Vad gör du när du inte röjer längs linjerna?

– Inte mycket. Äter lunch och middag. Jag har nog inga riktiga intressen.

Bortsett från medmänniskorna då. Han saknar tiden när man kunde hälsa på hos bekanta i byn och längre bort utan att boka tid i förväg.

– Folk är så himla ensamma i dag, båda gamla och unga. På vintern när jag inte har så mycket att göra gillar jag att överraska med spontanbesök. Folk blir ofta förvånade och undrar vad jag har för ärende.

Ärendet är bara att prata om stort och smått en stund. Och gärna skratta.

– Jag är inte en sån som berättar vitsar. Man kan ju hitta en positiv vinkel i nästan allt som händer. Jag kan vara sur för att det regnar en dag. Men det regnet kan vara bra för grannens potatisar.

Vem sprider glädje i Vårdö och Föglö?

Nu söker vi glädjespridare i våra två sista kommuner – Vårdö och Föglö. Skicka in ditt förslag med namn och motivering till tavling@nyan.ax.

Senast i dag fredag klockan 17.00 vill vi ha förslagen för Vårdö.

Senast på onsdag den 19 augusti klockan 12.00 vill vi ha förslagen för Föglö.