DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>RENOVERAS På femte våningen inreda arbetsrum och mötesrum för lagtingsledamöterna medan biblioteket flyttas ner till entréplanet.

Lagtinget förnyas – men ändå inte

Miljötänk, tillgänglighet och en arkitektur trogen originalet är ledorden för lagtingshusets renovering.

Bara bygghandlingarna blir klara kan bygget bjudas ut.
Renoveringen av lagtingshuset inleds, om allt går som det nu planeras, den 1 juni 2016 och beräknas ta ett år.

Var lagtinget ska husera under renoveringen är en fråga som senast var aktuell när det nya lagtinget inledde sitt arbete. En lokal som nämnts av bland andra Jörgen Pettersson (C) är Naturbruksskolan i Jomala, som nu står tom.

– Den finns med bland våra alternativ, säger lagtingsdirektör Susanne Eriksson.

Hon är sekreterare i lagtingets kanslikommission som planerar renoveringen. I kanslikommissionen sitter talman Gun-Mari Lindholm (MSÅ), vicetalman Britt Lundberg (C), vicetalman Viveka Eriksson (Lib) samt kansliminister Nina Fellman (S) och lagtingsledamoten Lars Häggblom (Ob).

Man har även andra lokaler på lut inom Mariehamn, men de är inte lagtingets lokaler och Susanne Eriksson vill inte gå ut med detaljer om dem i det här skedet.

– Först av allt behöver tidtabellen bli klar. Orsaken till att den inte är klar är att bygghandlingarna inte är klara och vi därför inte kan bjuda ut bygget.

Den 70-talsanda som präglar lagtingshuset ska bevaras så långt det är möjligt. Susanne Eriksson säger att slutresultatet av renoveringen kan väcka förvåning, eftersom det inte ändras så mycket.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!