DELA
Foto: Stefan Öhberg

Krogar stänger 18 och coronapass på is till den sista januari

Alla restauranger ska stänga senast kl 18, och användningen av coronapass pausas från och med i dag till den 31 januari. Detta enligt en ny förordning från social- och hälsovårdsministeriet.

Statsrådet har uppdaterat den förordning om temporär begränsning av användningen av covidintyget som coronapass som utfärdats med stöd av 58 § i lagen om smittsamma sjukdomar. Det framgår i ett pressmeddelande från social- och hälsovårdsministeriet. I praktiken innebär detta att coronapass fram till den 31 januari 2022 inte kan användas vid offentliga tillställningar och i kundlokaler som ett alternativ till regionala begränsningar. Förordningen gäller också på Åland.

Serveringen av alkohol ska upphöra i alla restauranger klockan 17, och restaurangerna får hålla öppet för kunder mellan 05 och 18. Begränsningen gäller även restauranger som inte serverar alkohol, som caféer och snabbmatsrestauranger.

Egen sittplats

Förplägnadsrörelser vars huvudsakliga verksamhet är servering av alkohol får använda endast hälften av kundplatserna inomhus och utomhus. Övriga förplägnadsrörelser får endast använda 75 procent av kundplatserna inomhus. Alla gäster ska ha en egen sittplats vid ett bord eller en motsvarande bordsyta.

Begränsningar som gäller förplägnadsrörelser kan inte kringgås med coronapass. Även om kravet på coronapass inte längre befriar från begränsningar såsom tidigare kan restauranger kräva att kunderna visar upp coronapass.

Undantagen från begränsningarna ändras inte. Begränsningarna i förordningen gäller inte personalrestauranger eller försäljning av mat som avhämtas. Begränsningarna i fråga om öppettiderna gäller inte ombord på fartyg och luftfartyg som går i trafik mellan Finland och utlandet eller utomlands, och inte heller matserveringar vid bensinstationer.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp