DELA
Foto: Jonas Edsvik

Klart för hämtmat i stadsskolor

Nu kan stadens grundskoleelever som får fjärrundervisning beställa och hämta sin lunch från skolan.
Den första hämtmaten delas ut på onsdag.

Föräldrar till grundskoleelever har fått den första veckomenyn och information om hur hämtmatsystemet fungerar via den digitala plattformen Wilma. Maten bokas veckovis via länkar som mottagarna får tillsammans med menyn.

Hämtmenyn skiljer sig från den som eleverna i skolan har, säger Ulrika Carlsson som är lokalservicechef i Mariehamn. Den ska vara lätt att packa och distribueras i biologiskt nedbrytbara kärl som staden köpt in för ändamålet, och kärlet innehåller bara en huvudrätt. Sallad eller bröd ingår inte. Maten värms upp hemma.

De första beställningarna ska vara inne senast klockan 12 i dag, fredag. Maten hämtas från den skola som barnet går i måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11.30-12.30.

– Systemet med utlämningsdagarna är anpassat så att vi möjlighet att tillreda, packa och förvara maten i våra befintliga kök på ett tryggt och säkert sätt ur livmedelshygiensaspekter.

Kökspersonalen i stadens skolor förstärks inte.

– Det ska bli spännande att se hur det går. Vi har yrkeskunnig personal i våra kök och utgår från att de kommer att klara av tillredningen. Men det är stor skillnad om det kommer femtio eller femhundra beställningar, säger Ulrika Carlsson.

För att minimera smittrisken sköts utdelningen av annan personal från skolan och stadens ungdomsenheten.