DELA

Källkritik på temakväll i lagtinget

Temakvällen ”Du är vad du delar” anordnas på måndag kväll klockan 18.30–20.30 i lagtinget i Mariehamn, Evenemanget är öppet för allmänheten.
– Vi ska diskutera skillnaden mellan journalistik och sociala medier, säger verksamhetsledare Mia Hanström, ABF Åland.

Förutom Mia Hanström, medverkar också Anna Björkroos, chefredaktör på Nya Åland, och Mats Adamczak, sakkunnig inom sociala medier.
– Anna Björkroos skrev en ledare på temat och jag tänkte att det där var jättesmart. Sedan var vi båda överens om att Mats Adamczak var specialiserad på området – om hur man delar och att tänka källkritiskt, säger Mia Hanström.
Vilka frågor lyfter ni?
– En bild kan visst ljuga, vad är journalistik, och hur kan man kritiskt granska? Vad ska man tänka på innan man delar och hur arbetar trollen och trollfabrikerna? Det är ett bra balanserat program tycker vi.
Vilka riktar ni er mot?
– Alla som tycker att ämnet är intressant är välkomna. Frågor och erfarenheter från publiken lyfts också fram i diskussionerna.
Vad kan man lära sig?
– Att ha en egen strategi kring sociala medier. På samma sätt som när jag går ut på torget, så tänker jag på vad jag gör på nätet. Att tänka efter hur man vill bli sedd och vad man vill dela.
Hur delar du själv?
– Jag tänker ganska noga på vad jag delar. Jag kollar upp om jag delar från någon tidning eller sajt. Jag väljer också att vara tydlig med källa.

Evenemanget är flyttat till lagtinget i Mariehamn. Tidigare angiven plats var ABF:s lokaler i Mariehamn, men det är en lokal som alltså inte längre är aktuell.

Veronika Åström