DELA
Foto: Jonas Edsvik

Just nu: Mogens Lindén kan komma in i lagtinget

Vid klockan 21.17 var läkaren Mogens Lindén alltjämt trea bland de socialdemokratiska kandidaterna. Nyan fick hans ögonblickstankar:

– Jag har ju inte varit partipolitiskt aktiv tidigare, även om jag är en politisk människa. Senaste gången jag var med i ett sånt här sammanhang var väl i elevrådsvalet i Pargas svenska samskola 1971. Och då kom jag faktiskt in. Så det är lite en déja vu-upplevelse.

Hur har du upplevt valrörelsen?

– Hela valrörelsen har på sätt och vis varit en teater. Alla är för ett rent hav och bra åldringsvård. Men vi har stora ödesfrågor i vår värld och de är väl dem jag har tänkt på mest.

Vad skulle bli din hjärtefråga om du kom in i lagtinget?

– Det jag kan väldigt väl, det är åländsk sjukvård. Det är det området jag engagerar mig mest i, och det kommer jag att koncentrera mig på.

– Det finns forskning som visar att i hela västeuropa ökar specialsjukvårdens kostnader med mellan 3,5 och 4,5 procent per år, ofta på primärvårdens bekostnad.

– Jag har jobbat större delen av min verksamma tid inom primärvården och den måste vi värna. Den kommer att ha en avgörande betydelse i framtiden.

Tror du att du kommer in?

– Vi får se hur det går det här. Kvällen är lång trots allt.