DELA
Foto: Jonas Edsvik

Intern konflikt: Manelius lämnar Åländsk demokrati

Stephan Toivonen och Nils Manelius interna konflikt om Åländsk demokratis politiska linje är orsaken bakom att Manelius i går lämnade den politiska grupperingen.

– Vi är irriterade på varandra, säger Manelius.
I går meddelade Stephan Toivonen i ett pressmeddelande att Nils Manelius har tagit time-out från Åländsk demokrati. När Nya Åland först kontaktade Toivonen påstod han att allting skett odramatiskt och att de gemensamt kommit överens om att det här var den bästa lösningen. När Nya Åland ringer upp Manelius visar det sig att så inte är fallet.

– Jag tycker att Toivonen kommenterar saker som han borde hålla tyst om, till exempel gällande skattefrågorna. Han i sin tur är irriterad på mig över vilket sätt jag har kommenterat de andra partierna på Facebook. På vårt möte sade jag att jag ville utmana honom som ordförande när partiet grundas, i nuläget är vi endast en valmansförening. Om jag utmanar Toivonen så kommer han att komma på silverplats och det var ingenting han tyckte om att höra.

En kvart efter att vårt möte var avslutat plingade det till i min telefon och då kunde jag läsa på Nyan att Toivonen bestämt att jag skulle ta en politisk time-out.

Manelius menar att Åländsk demokrati i dag saknar en klar politisk linje.

– Jag tycker inte att man ska blanda sig i allt. Toivonen skriver insändare om hundra olika saker och folk bryr sig inte ett skit. Jag ifrågasätter var den politiska ideologin finns. Jag skulle antagligen platsa bättre i Obunden samling, de är ett parti med en klar värdekonservativ linje.

Stephan Toivonen menar att Manelius borde ha förstått att en politisk time-out var den bästa lösningen för Manelius del.

– Vi har en konflikt om hur Åländsk demokrati bör drivas. Genom en helhetsbedömning ansåg jag att det var bäst så här, det borde han ha förstått.

Varför sade du att ni kommit överens om en politisk time-out, när så inte var fallet?

– Jag ville göra det odramatiskt, det ville tydligen inte han, säger Stephan Toivonen.

Hur skulle du beskriva er konflikt?

– Jag vill att Åländsk demokrati ska vara ett kritiskt parti i alla frågor, även om vår huvudfråga är invandringen. Han vill att Åländsk demokrati ska vara ett enfrågeparti.

Hur tror du att Manelius utträde kommer att påverka ÅLD?

– Vi är ett ungt parti och jag håller fortfarande på att hitta våra former. Jag driver andra frågor än jag gjorde för ett år sedan och om ett år kanske det ser annorlunda ut. Då kanske Åländsk demokrati passar Manelius bättre, avslutar Toivonen.

Läs mer i dagens E-Nyan!