DELA
Foto: Joakim Holmström

Inreserestriktioner förlängs till mars

Inrikesministeriet meddelar att inreserestriktionerna förlängs till den 13 mars, men med vissa förändringar som gäller från och med den 15 februari.

Enligt de nya reglerna behöver personer som kommer utanför EU och Schengen och som är fullt vaccinerade inge visa upp ett negativt covid-19-test, men intyg över full vaccination eller genomgången sjukdom krävs av alla födda 2006 eller tidigare, med vissa undantag.

Den som är finländsk medborgare, utlänning som är fast bosatt i Finland eller den vars resa beror på en nödvändig orsak, exempelvis tvingande familje- eller personliga skäl behöver inte dessa intyg vid rea från ett tredjeland. Inresa är också tillåten utan restriktioner från länder och regioner som är med på EU:s gröna lista.

Enligt pressmeddelandet gäller regionförvaltningsverkens beslut om obligatoriska hälsokontroller och krav på intyg som fastställts i smittskyddslagen alla som reser in till Finland. Det betyder att den som reser in till Finland måste visa något av tre intyg: vaccinationsintyg, intyg på genomgången sjukdom eller negativt covid-19-test som är högst 72 timmar gammalt. Om man inte har något av intygen hänvisas man till test. Kraven gäller alla födda 2006 eller tidigare, med vissa undantag.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp