DELA
Foto: Ida K Jansson

Ingen varroa på Åland

Landskapsregeringens provtagningar är analyserade. Åland är fortfarande varroafritt.

– Helt underbart, säger Ålands biodlarförenings ordförande Yngve Påvall.
Sammanlagt tog landskapsregeringens provtagningar på 139 bikupor från 20 bisamhällen under juli månad på Åland. Proverna analyserades av livsmedelssäkerhetsverket Evira och samtliga provresultat är negativa och Ålands status som en varroafri zon är säker.

Varroa är en svårutrotad parasit som angriper bin och som på flera håll i världen har förorsakat bidöd.

Yngve Påvall, ordförande i Ålands Biodlarförening är lättad och lycklig.

– Med tanke på den skräll det var förra sommaren då varroan hade intagit Houtskär som fågelvägen är väldigt nära Åland. De bisamhällen som fanns där var samtliga smittade och ett av dem fick bekämpningsmedel och överlevde vintern. Det sjuka bisamhället flyttades i vintras från Houtskär, säger han.

– Biodlaren på Houtskär har letat hela sommaren efter svärmar som kunde ha överlevt i skorstenar, men hon har inte hittat några. I går kväll (läs: söndag) skickade vi två bisamhällen till henne. De åboländska biodlarna gör ett målmedvetet arbete för att flytta bort de sjuka bisamhällena och blir där igenom en buffertzon för oss.

Åland har officiellt klassats som en varroafri zon sedan 2013.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!

Artikeln är rättad 1.8.2017 kl 15. Tidigare uppgavs att Evira gjorde provtagningarna – Evira stod endast för analysen av dem.