DELA
Foto: Jonas Edsvik

Läget på Brändö: ”Folk följer alla regler”

Sedan covid 19-fallen rusade i höjden på Brändö märker butiken att färre kunder kommer in, medan betydligt fler ber att få sina varor plockade i kassar för avhämtning. Men brändöborna tycks annars inte vara särskild skärrade.

– Som det verkar nu är det lugnt, säger kommundirektör John Wrede.
– Vi har påverkats på det sättet att betydligt fler beställer varor via mejl eller telefon. Vi plockar och de kommer och hämtar.

Det säger Kim Hohmann, föreståndare för Brändö andelshandel.

Han gissar att de i måndags plockade varor i kassar för minst 20-30 kunder som sitter i karantän eller tillhör någon riskgrupp.

– Det tar tid för oss förstås, men det är också färre kunder som kommer in i butiken så det jämnar ut sig, säger han.

Försäljningsvolymerna ligger på normal nivå.

– Vi får se hur det blir de kommande dagarna, säger Kom Hohmann.

Inte panik

Han ser inga tecken på ökad rädsla för smittan på Brändö.

– Det är inte panik – alla vet att det handlar om en smittkedja som verkar vara under kontroll. Vi har ingen samhällssmitta här, så man behöver inte vara oroligare än förr. Om alla bara håller sig till rekommendationerna så är faran inte större här än på övriga Åland eller i Finland.

Brändö andelshandel har infört munskyddstvång.

– Alla över 15 år måste ha munskydd, vi ger inget val. Och så desinficerar vi handtag och sådant, och har handdesinfektion vid kassan och i dörren, men det har ju alla butiker nu.

Kommundirektör John Wrede säger ungefär detsamma.

– ÅHS säger att de har läget under kontroll, och folk verkar tack och lov inte så oroade, men följer alla regler. Det är bara att hoppas att de inte hittar fler fall, men som det verkar nu är det lugnt.

Nya Åland har försökt nå Brändö Lax för deras kommentar till läget, dock utan att lyckas.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp