DELA
Foto: Claudio Schwarz/Unsplash

Inga nya åländska maskregler just nu

THL har uppdaterat maskrekommendationen för medborgare. Hädanefter rekommenderas användning av ansiktsmask för personer som fyllt 12 år.
Men Åland avvaktar med att ta beslut om saken till nästa vecka.

Landskapsläkare Knut Lönnroth och den interna coronagruppen inom landskapet och ÅHS har under onsdagen gått igenom läget på Åland och de aktuella rekommendationerna.

– Det gällde i första hand de åtgärder vi har nu och som gäller fram till söndag. Vi har diskuterat vad som bör gälla från och med måndag.

Nu ska landskapsregeringen meddelas, som tar de offentliga besluten kring fortsatta rekommendationer. Informationen delges allmänheten idag.

Men Lönnroth säger att man skjuter upp diskussionen om sänkt åldersgräns för munskydd till nästa vecka. I Finland har den nu sänkts till 12 år.

– Beslutet har precis kommit på svenska och vi har inte haft tillräckligt tid att gå igenom det. Vi skjuter upp den diskussionen till nästa vecka. Det blir inte ändring av åldersgränsen den här veckan.

Hur är coronaläget nu?

– Vi försöker så långt det är möjligt att göra bedömningar baserat på kalendersveckor. Först nästa vecka kan vi göra en ny officiell bedömning, men det är inget hittills som tyder på att vi går mot fel håll.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp