DELA
Foto: Johan OrreFÖRSÖKSKANINER När data analyserats kommer resultaten från forskningsprojektet på IFK-spelarna att sammanställas i en vetenskaplig artikel med målsättningen att publiceras i en internationell tidskrift.

IFK i unikt forskningsprojekt

FOTBOLL. Hur påverkas fotbollsspelares prestationsförmåga av tätt matchande?

Ett forskningsprojekt ska finna svaren – med hjälp av IFK Mariehamn.

– Det finns anledning att öka kunskapen inom området, säger forskaren Tommy Lundberg.
Karolinska institutet och IFK Mariehamn inleder ett forskningsprojekt om prestation och återhämtning i samband med ett tätt matchande.

Att valet föll på IFK har med forskaren Tommy Lundbergs bakgrund i klubben att göra. Under juli månad ska han jobba nära sin forne lagkamrat Kristoffer Weckström, numera fystränare för IFK, och vid två tillfällen genomföra fysiska prestationstester med spelarna som i samband med dessa även ska lämna blodprov.

– Jag och ”Kricke” har snackat under en längre period om att göra ett sådant här projekt. Det är ganska svårt att få tag på lag eftersom det tar en del tid. Men nu fick vi den här möjligheten och det känns roligt eftersom jag tycker att ämnet är intressant. Det känns lite som ett hobbyprojekt som kan visa sig bli värdefullt i längden, säger Tommy Lundberg. (om)

Läs mer i onsdagens Nyan