DELA

Hur tänkte du nu, Runa-Lisa?

I veckan röstade Saltvik för att kommunen ska ta mot en flyktingfamilj på fem personer i höst. Men innan beslutet slutligen fattades kom Obunden samlings Runa-Lisa Jansson med en kommentar som förvånade mig.

”Jag är tveksam till muslimer, deras kultur är så annorlunda”, sade Runa-Lisa Jansson till Tidningen Ålands reporter Kerstin Österman. Under fullmäktigedebatten hänvisade hon dessutom till Borgå stifts biskop Björn Vikström som enligt Runa-Lisa Jansson sagt att kristna flyktingar skulle prioriteras.

Det här stämmer inte. Det visade Nyans samtal till biskopen i veckan. De facto har biskopen pratat sig varm för att hjälpa syriska flyktingar sedan krisen och sedermera kriget startade.

Men Runa-Lisas felcitering var inte det enda som förvånade mig.

I somras, när Vårdös nyrekryterade kommundirektör Andreas Johanssons bakgrund i den högerextrema rörelsen Nordisk ungdom avslöjades, hade Runa-Lisa Jansson en annan syn på inflyttning. Då skrev Runa-Lisa Jansson följande inlägg på Obunden samlings blogg den tredje augusti 2015:

”Jag känner inte längre igen mitt Åland. När jag växte upp i Sund på 1940-1950-talet var inställningen en annan än vad den är i dag till inflyttning. Vi har alltid haft många inflyttare, både från öst och väst, och alla har mottagits med välvilja. Man har i första hand låtit folk visa vad de går för, innan man har dömt dem. I de allra flesta fallen har det aldrig blivit varken rättegång eller dom, utan de nyinflyttade har assimilerats i vårt samhället i takt med tiden. Idag är det tvärt om. Sedan 1970-talets inflyttning av journalister som på äkta Stockholmsdrakemanér, och med skjutjärnsjournalistiken dogmer i bakfickan, tagit sin plats i de åländska medierna, går man numera åt enskilda människor på ett för mig och många andra ålänningar verklighetsfrämmande sätt. Respekten för den enskilda människan, och känsla av empati för eventuella familjemedlemmars utsatthet, är som bortblåst. Här gäller bara att komma med den mest rafflande nyheten, gärna utbredd på flera sidor i tidningen, för att kanske kunna sälja några fler lösnummer eller prenumerationer. Eller få ett journalistpris av något slag.”

Inlägget avslutas med:

”Detta gynnar inte Åland, och sätter oss inte på kartan som ett välkomnande och mångkulturellt samhälle att leva och bo i”.

Vad har hänt sedan i somras, Runa-Lisa? För det kan väl ändå inte vara så att Runa-Lisa Jansson välkomnar personer med en högerextrem bakgrund och vill ge dem en andra chans medan hon inte ens kan tänka sig att ta emot muslimska flyktingar som flyr krig och förtryck?

Krönikan publicerades först i Nyan Helg söndag 17 januari.