DELA
Foto: Viking Line

”Hoppas komma igång efter midsommar”

Frakt är det enda av fyra försörjningsben som Viking Line nu kan förlita sig på.
Man hoppas nu på att komma igång med ordinarie verksamhet tills högsäsongen.

Det finns stor efterfrågan på frakttransporter för de fartyg som fortfarande trafikerar Östersjön.

– För vår del är det mest styckegods och den typen av varor, säger Johanna Boijer-Svahnström på Viking Line.

– Egentligen är det bara frakttrafik vi bedriver just nu. Den är lite exceptionell den här situationen.

Rederiet har bara tre av sju fartyg i trafik och man är tacksam över beslutet av finska Försörjningsberedskapscentralen att stöda färjtrafiken.

– Ekonomiskt räcker det inte att ha frakt för att täcka kostnaderna. Vår verksamhet bygger på frakt, ruttresenärer, bilar och kryssningsresenärer. Vi har vanligtvis fyra ben att stå på, nu är det bara ett av fyra som fungerar.

”Lite ambivalent”

Det har förekommit kritik från bland anat sjömännens fackförbund om att myndigheten valt att stöda även icke-finskflaggade fartyg.

– Vi har finska sjömän som är permitterade, och vi skulle gärna ha sett att de skulle getts möjlighet att få jobb. Vi har permitterat så gott som hela vår personal. Men vi är väldigt glad över det stöd vi fått, det möjliggör att vi över huvudtaget kan ha trafik mellan Åbo, Åland och Stockholm.

Men man är orolig för högsäsongen.

– Det är lite ambivalent, samtidigt vill man förlänga smittspridningen för att inte belasta sjukvården, men för turistnäringen och Åland är högsäsongen helt avgörande för ekonomin. Vi skulle hoppas att vi kommer igång till högsäsongen och skulle gärna vara i trafik efter midsommar.