DELA
Foto: Jonas Edsvik

”Hemester” och ”kickstart” viktigt för åländska turismen

För en dryg vecka sedan drog Visit Åland igång en kampanj som ska uppmuntra ålänningar att ”hemestra”.
Det tillsammans med nya strategier inom marknadsföringen samt en kickstart av säsongen när restriktionerna släpps är viktiga nödräddare för den åländska turismen.

Att svenska utrikesdepartementet avråder från utlandsresor fram till mitten på juni har konsekvenser för Turiståland.

– Klart det är tråkigt, Sverige är en av våra huvudmarknader. Men vi kan delvis rikta mer fokus till Finland i stället i början av sommaren, säger Niko Micklin, försäljnings- och projektledare på Visit Åland.

Åland har cirka 250 turistföretag. Och många av dem lider redan nu. Därför har Visit Åland kört igång en ny kampanj som uppmanar till ”hemestring”.

– Vi har satt igång lite, inte i stor skala. Ålänningar är i allmänhet duktiga på att stöda lokalt.

Vad har feedbacken varit?

– Vi har egentligen kört på bara en vecka, så jag har inte hunnit ringa runt. Men det har fått ganska mycket synlighet på Facebook, mycket gillningar och många som delat. Jag skulle tolka det som positivt, redan före påsken pratade företagare om att man hade lite rörelse från ålännigar som av olika orsaker bokade stugor. Det är givetvis inget som ersätter den vanliga turismen, men det betalar några räkningar.

Marknadsföring utanför Norden är dock inte så aktuellt för tillfället med tanke på den osäkra framtiden gällande smittspridning och restriktioner.

– Det är svårt när vi inte vet hur länge det pågår, hur allt kommer utvecklas. Det är svårt för de åländska turistaktörerna att planera, skadereglera och anpassa sig.

Viktigt vara redo

Men när restriktionerna väl släpps är det viktigt att ”kickstarta” igång säsongen, säger Micklin.

– Men då måste marknaden vara redo, att folk är redo att resa. Men vi försöker förbereda klart inför en högsäsong.

Han konstaterar att trots alla nödåtgärder kommer det bli ett ”underligt” år.

– Vi kommer påverkas av krisen även om restriktionerna släpps.

Men det finns också några ljusglimtar man kan fokusera på.

– Långsiktigt tror jag att hemester ökar, att man vill resa mer i närregioner som är trygga och säkra, som man känner till. Där är vi en unik destination i Finland.