DELA
Foto: Joakim Holmström

Gymnasieelever kan hämta lunch

298 elever har beställt hämtmat från Mariehamns grundskolor den här veckan.
Nu kan också elever vid Ålands gymnasium beställa takeawayluncher.

Mathämtningen vid grundskolorna inleds på onsdag klockan 11.30–12.30. Eleverna som beställt lunchlådor hämtar dem på de skolor som de går i.

Kökspersonal och andra anställda på skolorna delar ut maten, kryssar av de elever som hämtar lunchlådorna och ser till att ordningen i kön hålls.

Med start på onsdag delar också Ålands gymnasium ut hämtluncher till de elever som så önskar. Men för en del av eleverna kan det påverka studiestödet.

AMS, Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet, betalar från den 18 mars ett studiestödstillägg på cirka 60 euro i månaden till elever över 17 år. Tillägget, som betalas ut i juni, minskar för de elever som hämtar lunch från Ålands gymnasium.

Den exakta summan som dras av är inte fastställd men det kan handla om cirka två euro per lunchlåda. Skolan meddelar AMS vilka elever som hämtar lunch.

Lunchlådorna som ska beställas i förväg innehåller en varmrätt och grönsaker. De ska hämtas måndagar och onsdagar kl 10.30-12.30 från centralköket Seaside på Neptunigatan 6, i samma byggnad som sjöfartsgymnasiet.

Eleverna som hämtar maten uppmanas håll avståndet och vara beredda att visa id-kort. De som beställt allergimat hämtar den vid en skild kö.

35 gymnasielever hade på måndagen beställt lunchlådor den första veckan, berättar Anna Perokorpi som är föreståndare på Seaside. Men bokningen hade strulat för sjöfartselever så de får tid på sig till i dag klockan 11 att beställa veckans mat.