DELA
Foto: Stefan Öhberg

Fem dagar utan nya coronafall

Inga nya coronavirusfall har upptäckts på Åland på fem dagar.
Men det betyder inte att epidemin börjar dala, säger landskapsläkaren Knut Lönnroth.

Han kommenterade den senaste coronastatistiken på landskapsregeringens presskonferens på onsdagseftermiddagen.

243 prover hade tagits på Åland och 210 svar hade kommit till och med tisdagen. Åtta fall var positiva. En person har flyttats till sitt hemsjukhus i riket. Alla sju coronasmittade personer som bor på Åland egenvårdar i hemmet.

Men det kan finnas stora variationer i testresultaten, säger Knut Lönnroth.

– Det finns inget som säger att vi inte plötsligt har flera fall bekräftade i morgon eller i övermorgon. Så försök inte tolka frånvaron av nya fall de senaste fem dagarna utan vi får ha fortsatt tålamod.

När man jämför antalet konstaterade fall på Åland med närliggande områden har Åland relativt låga siffror. Räknat i antal fall per 100 000 invånare skulle Åland ha 26 fall, aningen fler än hela Finland men betydligt färre än Nyland, Stockholm och Sverige.

Men det är omöjligt att testa alla så det kan finnas ett stort mörkertal, säger Knut Lönnroth. Just nu styrs antalet prover som kan skickas från Åland av kapaciteten vid laboratoriet i Åbo och därför ska man komma överens med THL, institutet för hälsa och välfärd, och laboratoriet om prioriteringarna.

Hittills har 0,64 procent av Ålands befolkning testats. Det är lågt jämfört med Grönland, Färöarna, Island och Norge men högre än övriga Finland och Sverige.

ÅHS jobbar hårt för att kunna göra tester på Åland men det ligger åtminstone några veckor framåt i tiden.

OK resa till inträdesprov

Landshövding Peter Lindbäck hade en god nyhet för åländska ungdomar som ska skriva inträdesprov till skolor i Nyland.

Han har talat med Ålands förra polismästare Maria Hoikkala som nu är polisöverinspektör vid polisstyrelsen i Helsingfors, och direkt involverad i frågor som rör gränsen mellan Nyland och övriga Finland.

Hennes besked är att den som ska resa till Nyland för att skriva inträdesprov till en skola ska ha med sig id-kort eller pass, och ett dokument som visar att man är på väg till ett inträdesprov.

Lantrådet Veronica Thörnroos hade bokat ett telefonmöte med statsminister Sanna Marin på onsdagens men det ställdes in från Helsingfors med kort varsel.

I stället blev det ett konferenssamtal med Ålandsministern Anna-Maja Henriksson och Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.

Vad gäller passagerartrafiken västerut fattar regeringen ett beslut på torsdag eller allra senast på fredag.

– Jag vet att det här skapar stor oro både bland bortaålänningar och bland våra studerande.