DELA
Foto: Björn Nylund

Grund till surdegsbak

En surdeg som undkom kriget i Karelen har en central plats i den mathantverkskurs som pågår på Bageri Baka denna vecka.

Rågbrödsexperten Leif Hansson ger bokstavligt talat deltagarna en grund i surdegsbakning.
Kustens mat är ett finlandssvenskt mathantverksprojekt där Åland, Österbotten, Nyland och Åbo samarbetar. Kursdeltagarna är på olika sätt yrkesverksamma inom mathantverk – eller avser att bli.

– Det är viktigt att hålla den här kulturen vid liv. Man tittar mycket på Åland från finländskt håll då de tycker vi har hunnit långt. Samtidigt har vi inte alls hunnit lika långt som Sverige. Vi känner att vi knuffar på utvecklingen med det här, säger Harriet Strandvik som är projektledare på Åland.

Under ledning av bageriexperten Manfred Enoksson från Saltå kvarn har deltagarna knådats – och själva knådat – sedan i måndags. En särskild gäst är rågbrödsexperten Leif Hansson från Lovisa i Finland. Med sig till bakandet har han en surdegsrot han skött om i 30 år.

– Jag har fått den av en gammal tant som blev evakuerad från Karelska näset under kriget. Hon såg till att ta med sig surdegen därifrån. Tyvärr hann jag aldrig fråga henne hur gammal den var, men den kan nog vara hundratals år. De vårdade sin surdeg ömt, säger Leif Hansson.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!