DELA
Foto: Stefan Öhberg

Frågor om passagerar-trafiken obesvarade

Riksregeringen meddelade i måndags att gränsrestriktionerna lättas och att bland annat arbetsresor och resor i särskilda familjeärenden ska tillåtas från och med 14 maj. Men mer detaljerad information kommer först efter statsrådets sammanträde i morgon.
Enligt riksregeringens information under måndagens presskonferens ska resornas syfte utredas vid gränskontrollen, men hur definitionerna ser ut är ännu inte klart. Mer information kommer efter statsrådets allmänna sammanträde i morgon.

– Gränsbevakningsväsendet informerar om ändringarna på eftermiddagen, skriver Västra Finlands sjöbevakningssektion i ett pressmeddelande.

De skriver också att de fram till dess inte kommer att svara på frågor angående uppluckringen av passagerartrafiken.

Sedan 13 april har passagerartrafiken mellan Åland och Sverige varit stängd. Men från och med 14 maj ska restriktionerna lättas något – ett första steg i den så kallade exitstrategin.

Det är syftet med resorna som avgör om de är tillåtna eller inte. Nödvändiga arbetsresor och resor kopplade till särskilda familjeärenden är godkända, men inte fritidsresor.

Uppluckringen av passagerartrafiken på sjön öppnar bland annat för sommarjobbare att komma till Åland. Rekommendationerna om karantänliknande förhållanden i 14 dagar vid ankomst gäller dock fortfarande. (ck)