DELA
Foto: Lauri Heikkinen - Statsrådets kansli

Inrikesministern: Res inom landet i sommar

Res inom landet i sommar. Kultur- och evenemangsbranschen ska få ett stödpaket. Snart kan evenemang för under 50 personer vara möjligt och större evenemang kan vara möjligt i augusti. Restriktionerna som gäller barn och unga ska tas bort först. Finlands regering berättade mera om exitplanen för coronarestriktionerna på onsdagsmorgonen.

Regeringen har kommit överens om exitplanen. Den är ändå ingen exakt vetenskap, utan justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) betonade att det är en vägkarta som kan ändras om läget ändras.

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) uppmanade alla finländare att i första hand resa inom landet den här sommaren, eftersom det är tryggast just nu, men också för att stöda turistbranschen.

-Turistföretagarna har det svårt just nu, därför vore det bra om finländarna reser inom landet, sade hon.

Gränserna ska öppnas när läget är bättre. Först öppnas gränsen till Sverige och Norge. Principen är att man först tillåter arbetsresor, sedan resor till familj och släkt och sedan annan typ av resande. Gränsöppningarna ska även beakta EU:s regler.

Maria Ohisalo öppnade även för att först göra det  möjligt för resande i gränsområdena.

-Vi vill göra det så lätt som möjligt att leva i gränsområdena, sade hon.

Annika Saarikko (C), kulturminister, konstaterade att kultur-  och evenemangsbranschen lidit väldigt mycket av restriktionerna och att regeringen vill stöda branschen. Det ska göras genom ett nytt stödpaket som regeringen ska diskutera i samband med diskussionerna om budgetramarna som ska ske den här veckan. Här ska även ingå ett stöd till idrottsbranschen.

Restriktionerna för olika evenemang berördes också. I regioner som nu ligger på basnivå enligt Finlands coronastrategi ska man snart kunna ordna evenemang för personer med max 50 personer utomhus, om man iakttar säkerhetsåtgärder.

I augusti hoppas man att det ska vara möjligt med evenemang med över 50 personer. Regeringen har diskuterat kravet på ett säkerhetsavstånd på två meter och kommit till att man kan ge avkall på den plikten utomhus, men det kräver en ändring av smittskyddslagen.

Inomhus krävs fortfarande två meters avstånd i områden med incidens på över 25.

Alla ministrar betonade att barn och unga ska prioriteras först när restriktionerna lättar, eftersom de drabbats hårt. Det här gäller till exempel när restriktioner för hobbyverksamhet tas bort.

Åland kan fatta egna beslut om restriktioner för hobbyverksamhet och offentliga sammankomster och ge egna rekommendationer för privata sammankomster.

Undantagstillståndet som fortfarande gäller ska diskuteras nästa vecka.

Alla ministrar betonade att lättnaderna i restriktioner måste ske stegvis och på ett ansvarsfullt sätt för att undvika bakslag. Man betonade att det är viktigt att fortsätta med att vara noggrann med hygien och distans.

Besluten i exitplanen görs per månad och beaktar smittläget.

Regeringen godkände exitplanen i tisdagskväll efter att den varit ute på remiss. Regeringen fick in 2141 utlåtanden under remisstiden.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp