DELA

Finlands Östersjövänligaste bondgård finns på Åland

Tage och Ulla Eriksson på Hammarudda gård i Jomala har vunnit den den nationella andelen av WWF:s tävling Östersjöns miljövänligaste jordbrukare.

Det var den ökade mängden blåalger som ursprungligen fick vinnarparet Eriksson att oroa sig för Östersjöns tillstånd, eftersom deras fritt betande boskap tidvis dricker vatten från Östersjön, berättas i ett pressmeddelande.

 

”Vattenskyddsåtgärderna som förverkligats på Hammarudda gård är ett fantastiskt exempel på hur man också alltid skyddar Östersjön då man skyddar inlandsvattnen. Här på Åland är detta speciellt konkret då Östersjön ligger nära till i alla vädersträck och alla bäckar rinner direkt ut i Östersjön”, kommenterar WWF:s skyddsexpert Jenny Jyrkänkallio-Mikkola.

Östersjöns miljövänligaste jordbrukare i Finland delas ut för åttonde gången, som en del av WWF:s Östersjöprograms större tävling. Vinnare utses i Östersjöns alla länder och belönas med 1 000 euro. Bland de nationella vinnarna utses hela tävlingens vinnare som får ett pris på 10 000 euro. Finland har vunnit den internationella tävlingen två gånger År 2009 vanns tävlingen av Vapola gård i Nystad och år 2015 av Knehtilä gård i Hyvinge.

Läs vårt reportage från Hammarudda i tisdagens Nya Åland!