DELA
Foto: Jonas Edsvik

Finland öppnas för utlandet

Vid 21-tiden på torsdagskvällen meddelade till sist Finlands regering att man ändrat sina inresebestämmelser, så att inresande tillåts utan restriktioner från länder med maximalt 25 smittofall per 100 000 invånare de senaste två veckorna.
Det innebär fritt fram för svenska resenärer till Åland och en avsevärd lättnad för den hårt ansträngda besöksnäringen och de pressade rederierna.

– Det är ett glädjebesked, sa Veronica Thörnroos till Nyan efter beskedet.

– Vi fick indikationer redan under dagen från Ålandsministern och inrikesministern att det var på väg åt det här hållet.

Satt långt inne

Men beskedet satt mycket långt inne. Torsdagen började med ett utlovat beslut på eftermiddagen och på torsdagsmorgonen fanns tecken på att så gott som allt var klart för betydligt uppluckrade regler.

Men inget besked kom och på eftermiddagen meddelade statsrådet att förhandlingarna avbrutits och skulle återupptas senare på kvällen – trots uppgifter från justitieministeriet tidigare på dagen om ett kommande beslut som skulle ”vara av intresse för Åland”.

I finländska medier, bland annat i Hufvudstadsbladet och Svenska Yle, fanns redan på morgonen uppgifter om uppluckrade regler, och flera källor menade att nästan allt var klart förhandlat.

Välkomna grannar

Till sist kommenterade så näringsminister Mika Lintilä (C), transportminister Timo Harakka (SDP) och inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) förhandlingarna klockan 20.50 på torsdagskvällen.

– Jag är jätteglad att vi kan välkomna våra grannar från Sverige till Finland, sa Timo Harakka.

Han förklarade sedan att de nya reglerna träder i kraft från och med nästa lördag: Finland börjar då följa EU:s allmänna rekommendationer, där det ”gröna ljuset” ges för resenärer från länder med högst 25 smittade per 100 000 under de senaste två veckorna.

Han öppnade dock också för att släppa in resenärer från länder med högre smittotal – dock mot uppvisande av ett färskt coronatest som visar negativt.

En sådan ändring kommer dock inte förrän i oktober, eftersom det krävs en lagändring för detta.

Betydelsefullt beslut

Lantrådet Thörnroos sa ikväll till Nyan att det på individnivå var ett betydelsefullt beslut:

– Vi kan nu välkomna vår släkt och våra vänner som vi inte kunnat träffa på så länge.

– Däremot är jag inte lika säker att gränsöppningen kommer att ge en sån stor effekt för sjöfart och turism. Där kommer vi att behöva mera.

Orsaken till att förhandlingarna under torsdagen så drog ut på tiden är inte känd, men källor spekulerade i flera möjliga orsaker.

Vill inte spekulera

En orsak kunde vara att regeringen vill ha en långvarig lösning som inte skulle ändras inom den närmaste tiden. Estlands smittsiffror ligger just nu på 25,9. En annan teori till att förhandlingarna inte blev avslutade som planerat var att uppgifter från förhandlingarna läckt ut till media under natten till torsdagen och att det påverkat slutskedet av förhandlingarna.

Veronica Thörnroos vill inte spekulera om vad som legat bakom de utdragna förhandlingarna.

– Det är alltid svårt att sia om, jag vet inte hur förhandlingarna gått till.

– Men det är ju allmänt känt att det funnits olika inställningar inom regeringen i frågan.

En presskonferens med mer information om gränsrestriktionerna är utlyst till fredag klockan 11.00.