DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>POLISANMÄLAN Fyra personer nämns i den polisanmälan som Ålands demokratis Stephan Toivonen gjort. Polisanmälan är partsoffentlig.

Får man kalla någon för rasist?

Tröskeln är hög för att journalister och politiker ska kunna åtalas för att ha kallat en person för rasist eller ett parti för rasistiskt.

Det slår professor Elina Pirjatanniemi fast.
Hon är professor i rättsvetenskap vid Åbo Akademi.

Nya Åland har intervjuat henne med anledning av den polisanmälan som Åländsk demokratis Stephan Toivonen lämnat in mot Nina Fellman, Niklas Lampi, Igge Holmberg och Mats Granesäter.

Toivonen hänvisar till att de här personerna har kallat honom för rasist och partiet Åländsk demokrati för rasistiskt i bland annat tidningsartiklar.

Elina Pirjatanniemi säger att det är svårt att kommentera det enskilda fallet eftersom hon inte är insatt i det som hänt. Men hon kommenterar gärna generellt.

– Självklart ska tröskeln vara väldigt hög för att journalister och politiker ska kunna åtalas för ärekränkning för något sådant mot bakgrund av att vi har yttrandefrihet. Jag anser inte att den eller de som anmält har något starkt case, säger hon.

– Om någon anser att olika grupper av människor ska betraktas som sämre eller bättre så är det diskriminerande och då bör journalister och politiker kunna lyfta fram det och kritisera det. Jag kan inte se varför man inte skulle få kalla det rasistiskt, och det är ohållbart om man börjar polisanmäla dem som gör det.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!