DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>FACKORDFÖRANDE ”Vi vill inte att lagen blir så komplicerad att ingen egentligen har koll på den”, säger Marjo Österberg.

Facket emot egen socialvårdslag

En egen socialvårdslag kräver resurser som landskapsregeringen inte har.

Det säger Talentias ordförande Marjo Österberg.
Den åländska socialvården genomgår stora förändringar. Reformen som ska förnya kommunernas socialtjänst är i full gång och nu vill landskapsregeringen med lantrådet Camilla Gunell (S) och socialminister Carina Aaltonen (S) i spetsen utreda om Åland ska utnyttja sin behörighet inom socialvården.

Motiveringen till att Åland skulle utnyttja behörigheten är att riket vill genomföra stora reformer som förmodligen inte går att tillämpa på Åland.

Marjo Österberg, ordförande i fackförbundet Talentia för högutbildade socialarbetare, tycker inte att en egen lagstiftning är en bra idé.

– Vi vill förstås ha det lite bättre än i riket men våra resurser är inte tillräckliga. I praktiken blir det ofta inte riktigt så bra.

Den största anledningen till att hon inte vill att landskapet ska utnyttja sin behörighet är att landskapsregeringen inte har resurserna för att skriva en bra lag.

– Det krävs mycket för att få igenom fungerande lagar. I bland tycker jag att våra lagar inte är så bra skrivna. Då blir det problem med hur lagarna ska tolkas och det finns ingen man kan fråga om hur lagen ska tillämpas.

Läs mer i papperstidningen!